Citiți în ediția print din decembrie ! Școala Gimnazială de la Săpoca, o școală responsabilă

Ionica Grosu redactor-șef
Școlile, în colaborare cu diferite societăți și instituții, cheamă copiii, an de an, în desfășurarea de activități ,,în natură”, lecții educative pentru protejarea mediului înconjurător.
Acțiunile derulate solicită copilul să observe, să înţeleagă şi să ajute mediul înconjurător. O astfel de unitate şcolară este Şcoala Gimnazială Săpoca.
Directorul instituţiei, profesorul Valentina Ştefan, ne-a vorbit despre întreaga activitate educativă privind protecția mediului în şcoală, din momentul venirii sale pe post şi până în prezent.
Susţinători ai acţiunilor întreprinse în rândul elevilor, Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu s-au implicat în desfăşurarea concursului de artă plastică de nivel naţional.
În urma derulării proiectului ,,R.R.R”, ,,Salvaţi Dunărea şi Delta Dunării”, şcoala a primit titlul de ,,Şcoala Responsabilă”. Din premiul de 1000 de euro obţinut de şcoală, s-au achiziţionat zece biciclete, acestea fiind puse la dispoziţia elevilor câştigători din cadrul concursurilor eco.
,,Bariera verde” din puieţi de salcâm, construită de elevi şi profesori este rezultatul campaniilor de împădurire la nivel de localitate, anual. Ea reprezintă o barieră fizică pentru poluarea şi distrugerea mediului, dar şi o cale de trecere pentru sănătatea mediului înconjurător.
Şi pentru că flora şi fauna sunt atât de importante pentru menţinerea hranei, vieţii pe Pământ, copiii sunt educaţi prin proiectul naţional ,, Şcoli prietenoase cu natura”, proiect derulat împreună cu Societatea Ornitologică Română, în sensul formării unui comportament ecologic, de protejare a biodiversităţii atât din spaţiul rural, cât şi cel urban.
O altă acţiune importantă reprezintă sortarea deşeurilor din şcoală, prin amplasarea de cutii de colectare a acestora, dar şi valorizarea hârtiei din unitate. Totuşi, de departe cel mai important lucru este administrarea raţională a resurselor din şcoală, economisirea energiei, curentului şi luminii electrice. Fără doar şi poate, noi putem spune că Şcoala Gimnazială Săpoca este o şcoală ce îmbrăţişează natura şi o menţine verde, curată şi sănătoasă.

Be the first to comment

Leave a Reply