Documentar despre mafia uleiului de palmier, premiat la Eco Fest. Cel mai lung război din lume, în mai puțin de 30 de minute

Frontiera Invizibilă, un documentar despre mafia uleiului de palmier a fost premiat în cadrul festivalului Eco Fest. Filmul povestește, în numai 28 de minute, cel mai lung război din lume – cel al afacerilor cu ulei de palmier, care durează de peste 60 de ani și care a strămutat aproape șase milioane de oameni.

 

Festivalul Internațional de Film Ecologist „Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” se află deja la a șaptea ediție și este singurul festival de film organizat în România ce are drept scop educația nonformală pentru mediu a copiilor și adolescenților, folosind drept mijloc artele și tehnicile de comunicare.

Timp de cinci zile, tinerii au putut viziona proiecții de filme documentare și de animație cu tematică ecologistă, dar de o reprezentație a piesei „TimeAholics” a Teatrului Excelsior. În cadrul festivalului au avut loc numeroase workshopuri de dezvoltare personală și comunicare, ateliere de creație.

Cele mai bune opt pelicule au fost premiate de către un juriu internațional, format din producători și regizori de film din șase țări europene, împreună cu un juriu original Eco Fest, fomat din elevi suceveni. Gala de premiere a avut loc pe scena Teatrului ”Matei Vișniec” din Suceava.

Frontiera invizibilă, documentarul despre mafia uleiului de palmier, premiat la Eco Fest

Uleiul de palmier, atât de căutat și folosit în industria alimentară și cosmetică, este obiectul unor afaceri deosebit de profitabile, întrucât producția lui a crescut de opt ori în ultimii 30 de ani, dar și motiv de distrugere a naturii, prin exploatarea excesivă a pădurilor amazoniene. Peste 40 de milioane de tone de ulei se extrag anual din palmierii puși la pământ. Acest ingredient este în centrul unor vii dispute la nivel mondial și a devenit subiect al filmul documentar „Frontera Invisible” (”Frontiera invizibilă”). Deși este produs doar anul trecut, filmul a fost deja premiat și nominalizat de 21 de ori în numeroase festivaluri internaționale de film documentar. Producție argentiniano-belgiană, „Frontera invisible” a primit, duminică, premiul special al juriului internațional la Festivalul Internațional de Film Ecologist „Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” .

„Frontiera invizibilă” povestește, în numai 28 de minute, cel mai lung război din lume – al afacerilor cu ulei de palmier, care durează de peste 60 de ani și care a strămutat aproape 6 milioane de oameni. Unul dintre scenariști și producătorul executiv al filmului atât de apreciat la nivel internațional este român și se numește Mihai Stoica.

Marele premiu a fost acordat, de către Juriul Copiilor, filmului documentar ”Ceux Qui Sement”, în traducere ”Semănătorii”. Pentru realizarea lui, a fost nevoie de un an de lucru cu 40 de tineri agronomi, care au călătorit pe patru continente în descoperirea agriculturii familiale.  Regizorul Pierre Fromentin, de origine franceză, a fost prezent la Suceava pe toată durata Festivalului și a împărtășit publicului experiențele sale în lumea cinematografiei, a efectelor vizuale, în care este specializat, și pasiunea sa pentru genul filmului documentar.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost acordat  regizorului Avi Belkin (Israel) pentru filmul ”Winding” (”Meandre”). Pentru cel mai bun scenariu a fost premiat Orhan Tekeoglu (Turcia) – filmul ”Extraordinary People”  (Oameni extraordinari), iar pentru cea mai bună imagine a primit premiul juriului internațional Ants Tammik (Estonia) pentru filmul ”A Fragile World” (”O lume fragilă”). Povestea reală ”Plastic China” (”China de plastic”) a primit o mențiune specială a juriului.  Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, organizatoarea Eco Fest, a acordat premiul IEE filmului documentar slovac ”Canopy” (”În vârful padurii tropicale”).

În premieră, Festivalul Internațional de Film Ecologist a acordat un premiu din partea unei emisiuni de televiziune. Astfel, premiul Duminicall, care împrumută numele emisiunii realizate la Realitatea TV de către jurnalista ecologistă și director al Eco Fest, Lavinia Șandru, a fost acordat documentarului românesc „Operațiunea Zimbrul”, în regia lui Dan Curean, și el om de televiziune de peste 23 de ani.

Festivalul Internațional de Film Ecologist ”Eco Fest – Pentru Sănătatea Pământului” este un proiect socio-educativ și cultural realizat de Asociația Inițiativa Ecologistă Europeană, cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și realizat în asociere cu Primăria Municipiului Suceava, prin Consiliul Local Suceava, și Consiliul Județean Suceava.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply