Cercetătorii au anunțat când dispare ultima bucată a calotei glaciare din America de Nord

Ultima rămașiță din Calota Glaciara Barnes de pe Insula Baffin (foto), care a acoperit odată mare parte din America de Nord, se va topi în circa 300 de ani, arată un studiu realizat de o echipa de oameni de știință canadieni și americani. Formațiunea se află în prezent pe cale de dispariție din cauza incălzirii climatice.

Calota Glaciara Barnes, o intindere cât statul american Delaware, situată pe Insula Baffin din Arhipelagului Arctic Canadian, se topește într-un ritm rapid din cauza nivelului ridicat de gaze cu efect de seră din atmosferă, care a provocat creșterea temperaturilor în zona arctică.

Deși are incă o grosime de 500 de metri, calota s-ar topi în următorii 300 de ani, conform rezultatele cercetătorilor, acest lucru fiind o dovadă serioasă a nivelului actual al încălzirii globale, nemaiintâlnit în ultimi 2,5 milioane de ani, după cum arată autorii studiului.

„Aceasta reprezintă dispariția unei forme din ultima epocă glaciară, care ar fi supraviețuit probabil dacă nu ar fi existat emisiile de gaze cu efect de seră antropogenice”, a declarat Adrien Gilbert, expert în ghețari la Universitatea Simon Fraser din Canada, conducătorul studiului publicat luni în revista „Geophysical Research Letters” editat de American Geophysical Union.

Deși topirea Calotei Glaciare Barnes ar putea avea un efect neglijabil asupra nivelului mărilor și oceanelor, sfârșitul ei poate anunța chiar dispariția unor calote mai mari precum Groenlanda și Antarctica, este de părere profesorul Gifford Miller de la Universitatea americană Boulder, coautor al studiului.

„Cred că dispariția Calotei Glaciare Barnes ar fi doar o curiozitate stiințifică dacă nu ar fi atât de neobișnuită”, a spus Miller, care a condus cercetările desfașurate anual în ultimele cinci decenii pe Insula Baffin.

Calota Glaciară Barnes este o rămășiță a Calotei Glaciare Laurentide, care a acoperit, episodic, milioane de metri pătrați din America de Nord de la începutul perioadei Cuarternar, în urmă cu 2,5 milioane de ani.

Chiar dacă omenirea ar înceta în prezent să emită gaze cu efect de seră, Calota Glaciara Barnes tot va dispărea în următoarele secole, susține Miller.
ziare.com

Be the first to comment

Leave a Reply