Trucuri simple pentru o viata fara risipa

 

Sunt intr-o continua cautare de mijloace prin care sa-mi fac viata mai simpla si mai usoara, mai eficienta si cu un mai mic impact asupra mediului.

In ultimii ani am schimbat diverse obiceiuri si practici personale in acest scop si in speranta ca intr-un viitor recent voi putea trai o viata fara risipa. Prima masura a fost renuntarea la pungile de plastic (de toate felurile) si inlocuirea acestora cu plasele de panza. Chiar daca mi-am propus sa evit complet pungile de plastic, trebuie sa recunosc ca nu a fost atat de usor pe cat speram. Daca ma aflam in oras si faceam cumparaturi spontane, eram pusa in situatia in care fie cumparam o plasa, fie caram in brate. M-am incapatanat sa le car asa cum pot in speranta ca ”ma voi invata minte!” – si a mers! In scurt timp m-am obisnuit sa nu ies din casa fara o plasa de panza (chiar daca mergeam in vizita la o prietena, la plimbare sau la posta).

A doua masura (care din pacate e inca in lucru) este referitoare la cumparaturi – incerc pe cat posibil sa evit produse ambalate in plastic (cu hartia si sticla sunt mai permisiva pentru ca le reciclez). In acest sens, legumele si fructele le achizitionez de la piata unde pot cu usurinta sa le pun direct in sacosa mea. La carne aproape ca am renuntat complet dar daca cumpar, fie o iau de la macelar fie la vrac din supermarket si rog sa-mi fie pusa intr-o cutie pe care o aduc de acasa. Nucile si semintele le caut mereu la vrac si iau cat sa-mi ajunga o perioada buna de timp. Nu mi-e usor cu pastele si orezul asa ca daca nu gasesc vrac, cumpar in saci mari. La cosmetice am cam renuntat sau imi fac singura – dar o sa vorbesc mai pe larg in urmatorul post.

A treia masura, similara cu prima, nu mai cumpar apa! am pastrat o sticla de sticla (original venita de la un suc de portocale) care mi-a parut o marime potrivita, si o iau cu mine peste tot – in oras, la lucru, in vacanta. La aeroport poate fi mai dificil, dar o golesc inainte de controlul de securitate si apoi intreb frumos la prima cafenea daca mi-o pot umple cu apa rece de la robinet. Nu am fost refuzata niciodata pana acum.

Cred ca aceste trei masuri sunt un inceput perfect pentru oricine este ingrijorat de amprenta lasata asupra planetei. Nu le subestimati, pentru ca sunt schimbari comportamentale si este posibil sa aveti o perioada de acomodare. Dar odata ce ati facut schimbarea, nu va veti mai intoarce niciodata la vechiurile obiceiuri.

Be the first to comment

Leave a Reply