Manifest pentru România Verde
CRISTIANA PAȘCA PALMER: 10 IANUARIE 2017
Mandatul meu de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor s-a încheiat și așa cum v-am promis săptămâna trecută, pe langa bilanțul în format video, vă împărtășesc aici raportul activității mele în acest mandat și în format print. Am dorit, în acest fel, să fiți corect informați “direct de la sursă” și să rămână scris și “negru pe alb” ce s-a facut în guvernarea “tehnocrată de mediu”. Doresc, pe această cale, să vă transmit impresiile mele la capătul acestui an, în care am avut privilegiul de a servi în slujba Mediului și în slujba României, o onoare de care sunt mândră!
Am numit întregul bilanț Manifest pentru România Verde. Am ales acest titlu pentru că tot ce am făcut în acest an ca Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor a fost un manifest de promovare a unei alte Românii – o Românie modernă, progresistă, civilizată, care stă cu fruntea sus și este respectată în rândul celorlalte națiuni ale lumii; o Românie guvernată de oameni care pun decența, profesionalismul și interesul public mai presus de orice, și care, datorită conduitei lor, impun normalizarea relațiilor și restabilesc încrederea dintre cetățeni și autoritate, aproape complet distrusă. Acest Manifest rămâne ca o mărturie „negru pe alb” la dumneavoastră. Pentru ca, indiferent cine va conduce în viitor destinele acestui Minister, cele scrise să rămână în conștiința publică, așa cum le-am gândit: documentul real al anului care a trecut și impuls pentru continuitate.
400 de zile de mandat. Am știut de la început că acesta este termenul pe care îl aveam la dispoziție pentru toate obiectivele pe care mi le-am stabilit în momentul preluării portofoliului. Responsabilitatea poziției de ministru a fost uriașă – o onoare și o datorie deopotrivă! Mi-am asumat-o, iar gândul permanent al călătoriei mele prin actul guvernării a fost să îndreptăm trecutul acolo unde s-a dovedit a fi neviabil, să echilibrăm sistemul acolo unde se clatină și să construim sănătos, de o manieră durabilă, acolo unde este posibil.
400 de zile de mandat.La o prima vedere, din perspectiva nevoii de timp pentru implementarea unor reforme trainice, termenul părea, categoric, un dezavantaj. Acum, la sfârsit de mandat, pot spune că termenul strâns m-a ajutat să impun o abordare pragmatică. A trebuit să stabilesc foarte clar câteva priorități și să pun jaloanele foii de parcurs astfel încât, la vremea bilanțului, să avem rezultate concrete și măsurabile. Managementul bazat pe rezultate a fost una din condițiile auto-impuse de a intra în provocarea acceptării poziției de ministru. Concentrare laser pe trei priorități: Păduri, Biodiversitate, Economie Verde. La acestea am fost nevoiți să adăugăm și multe alte domenii – Deșeuri, Schimbări Climatice, Ape, Poluare. Într-un fel sau altul, toate erau în criză, toate cereau atenție. Și, pentru toate, așteptările publicului erau enorme. Se aștepta ca guvernul technocrat să poată repara, cu rezultate vizibile, imediat, pe loc, tot ce nu funcționa de 27 de ani! Managementul crizelor a fost una din dominantele acestui portofoliu în acest an.
400 de zile de mandat.O cursă contra cronometru cu noi înșine și cu barierele care ne-au fost constant ridicate în cale de un sistem rezistent și temător de schimbare. 400 de zile în care a trebuit să aruncăm în luptă tot ce am avut mai bun – dăruire, expertiză, reziliență și încăpățânarea feroce de a reuși și de a merge mai departe cu fiecare nou obstacol ce ne apărea în cale.
400 de zile de mandat, 300 de decizii promovate. Am promovat o măsură la fiecare 36 de ore scurse! În plus, am impulsionat o viziune complet nouă pentru România, prin care „mediul” devine oportunitate de dezvoltare și motor economic viitor al României și nu o barieră în calea dezvoltării, așa cum, în mod îngust, a fost perceput până acum.
400 de zile de mandat în 100 de pagini.Guvernul tehnocrat, total ieșit din orice tipar guvernamental politic, a fost primul Guvern care a crezut cu adevărat că România are nevoie de planuri coerente, de viziune pe termen lung și de acțiune determinată de a reforma; de curajul de a scoate la lumină, transparent, anomaliile, deficiențele și problemele anilor de guvernare trecuți. 400 de zile în care am sădit germenii schimbării și a unui alt mod de a face lucrurile – transparent, profesionist, cu integriate!
A fost primul Guvern în care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu a mai fost tratat ca „Cenușăreasa” Cabinetului sau ca monedă de schimb în algoritmul negocierilor politice; primul an când Mediul a fost abordat prin prisma sa integratoare și când, printr-un exercițiu susținut de comunicare publică, am adus Ministerul Mediului și problematica Mediului în atenția publicului larg din țară și din străinătate, mult mai pregnant decât oricând în trecut.
400 de zile de mandat. Un timp ce a trecut ca o clipire, un timp în care am avut în subordine un aparat de 30.000 de oameni din toate structurile afiliate Ministerului Mediului, la nivel central și local, oameni cu care mi-aș fi dorit să pot interacționa mult mai mult și mult mai îndeaproape. A fost un an provocator, în care am impus colaboratorilor un ritm de lucru infernal și o concentrare totală, fără de care nu am fi putut obține rezultatele dorite. 400 de zile – un timp deopotrivă al prieteniei, camaraderiei și spiritului de sacrificiu, în care și eu și echipa de colaboratori apropiați am lăsat deoparte viața personală și ne-am pus cu totul și necondiționat în serviciul țării și al misiunii pe care ne-am asumat-o. Am rezistat și ne-am întărit în fața criticilor distructive, a calomniilor, manipulării și minciunii și am rămas concentrați pe ceea ce a contat cu adevărat, pe acțiune și pe a face lucrurile mai bine pentru mediu și pentru România.
Am reușit? Eu cred cu tărie că DA!Și vă invit să parcurgeți materialul in intregime. Am descris, pe fiecare domeniu în parte, ce probleme am găsit, ce acțiuni am întreprins pentru a îndrepta lucrurile, cu ce dificultăți ne-am confruntat și ce am lăsat în lucru spre a fi finalizat de următoarea guvernare. Este mai mult decât un raport de bilanț! Este o mărturie sinceră și de suflet a ceea ce mica echipă „tehnocrată” a încercat să facă pentru Mediul din România în acest an. Sunt pagini în care am dorit să explicăm mai pe îndelete viziunea noastră și să ajutăm publicul să înțeleagă mai bine acest domeniu atât de complex, dar atât de vital pentru noi toți.
Am făcut greșeli?Cu siguranță că da. Anumite lucruri ar fi putut fi făcute mai bine. Am învățat cu toții foarte mult și am fi dorit să avem mai mult timp la dispoziție să ducem la bun sfârșit proiectele începute și să rafinăm deciziile acolo unde era necesar.
În termeni măsurabili și cuantificabili, am executat programul de guvernare asumat la începutul mandatului în proporție de 200%. Asta a fost posibil doar datorită spiritului de echipă și muncii „cot la cot”, fără „covor roșu”, a celor care mi-au venit alături în aceste 400 de zile. De asemenea, si datorita tuturor celor care ne-au sustinut si incurajat sa mergem pe acesta cale, fie prin mesajele transmise direct sau aici pe pagina de Facebook. Am incercat sa va tinem la curent, informati in mod transparent, despre toate actiunile si masurile luate in acest an. Aceasta pagina publica va ramane deschisa in continuare si ca o arhiva si memorie a comunicarii publice din acest mandat. Eu imi voi continua activitatea tot in domeniul mediului, dar la nivel international, in sistemul Organizatiei Natiunilor Unite. Dupa o perioada de repaos, voi relua postarile, dar ele vor fi in principal in engleza pentru ca ma voi adresa unei comunitati globale. Va invit sa ma urmariti in continuare!
În încheiere, adresez mulțumirile mele vouă, tuturor celor care ați crezut în mine, colegilor care mi-au acceptat leadership-ul și care au petrecut alături de mine mii de ore de lucru până noaptea târziu la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – România, și familiilor noastre, care ne-au susținut și ne-au dat puterea să mergem cu curaj până la capăt! Vă mulțumesc pentru toate cuvintele calde de simpatie și încurajare exprimate pe această pagină. Au însemnat foarte mult, în special în momentele dificile!
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.