Pădurile patriei riscă să rămână virgine după atâta scandal și acuzații grave aduse operatorilor din sectorul forestier. Nimeni nu mai vrea să mai taie o cioată de frica Justiției, iar Romsilva strigă în van după investitori. E drept că s-a tăiat mult și, fără aplicarea riguroasă a programului de împădurire, munții au rămas dezgoliți. Numai că aceste defrișări s-au produs cu acordul autorităților, pentru că este greu de crezut ca un camion încărcat cu lemne să străbată șoselele fără documente legale. La fel de greu de crezut este faptul ca un singur individ să poată tăia cu drujba un copac într-o pădure și să nu fie încolțit în cel mai scurt timp de pădurari. Se poate verifica foarte simplu de orice cetățean curios. Și atunci de unde atâta dezbatere pe acest subiect? De unde sar acuzațiile și pe ce se bazează cei care le fac? Se spune de tăieri ilegale. Poate neconforme, dar ilegale nu! Aceste lucruri nespuse, ignorate de autorități, i-a pus pe gânduri pe investitori. Și asta pentru simplul motiv că ei considerau că exploatează masa forestieră legal. Cu documente.
În urma scandalului declanșat la vârful instituțiilor din țară s-a ajuns la concluzia că lucrurile trebuie analizate mai bine. Operatorii și procesatorii din acest domeniu și-au luat o marjă de timp de gândire și au renunțat să mai participe la vreo activitate în domeniu, astfel că licitațiile de masă lemnoasă de la sfârșitul acestui an au fost boicotate. Nu s-a mai prezentat nimeni, invocând prețul de pornire prea mare. O astfel de atitudine a nedumerit reprezentanții Romsilva, care au mers cu jalba în băț la Minister. Ceva, ceva, mai marii de la Romsilva știu ei, dar probabil că profită și ei de noile schimbări din fruntea Ministerului și vor să fie neutri.
Mișcarea a produs reacții din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, exprimate public astfel:
”Boicotarea licitației de masă lemnoasă, organizată de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA în luna decembrie, poate crea probleme serioase, nu numai agenților economici care nu vor avea materie primă în perioada următoare, dar și din punct de vedere al managementului durabil al pădurilor proprietate publică a statului. Motivul principal al boicotului a fost nivelul prețurilor de pornire, calculate în baza prevederilor legale existente.
În urma întâlnirii organizate și moderate de MMAP pe 29 decembrie pentru deblocarea vânzării prin licitație a masei lemnoase ce trebuie exploatată în 2016, întâlnire la care au participat reprezentanții agenților economici și cei ai RNP ROMSILVA, s-au identificat soluții, care includ organizarea unei licitații în luna ianuarie în condițiile stabilite și, în paralel, elaborarea de propuneri în vederea îmbunătățirii actului normativ care reglementează valorificarea acestei importante resurse naturale”.
Mai mult, reprezentanții Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au luat măsuri pentru rezolvarea disputelor și au organizat o întâlnire între reprezentanții Romsilva, operatorii și asociațiile profesionale din domeniu. Rezultatul este redat într-un comunicat de presă.
”Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a organizat marți, 29 decembrie 2015, o dezbatere cu principalii actori din industria exploatării și prelucrării lemnului din România. Discuțiile s-au axat pe identificarea de soluții pentru deblocarea situației existente în acest sector de activitate, precum și organizarea de licitații în condiții normale. La întâlnire au participat secretarul de stat pentru Păduri din cadrul MMAP, Erika Stanciu, conducerea Direcției Generale Păduri, precum și reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) Romsilva, Asociației Administratorilor de Pădure, Asociației Forestierilor din România (ASFOR), Asociația Producătorilor de Mobila, Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și ai Asociației NOSTRA SILVA. Organizarea acestei dezbateri a fost necesară în condițiile în care boicotarea licitației de masă lemnoasă, organizată de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA în luna decembrie, poate crea probleme serioase, nu numai agenților economici care nu vor avea materie primă în perioada următoare, dar și din punct de vedere al managementului durabil al pădurilor proprietate publică a statului. Motivele boicotului au fost, în principal, prețurile de referință calculate în baza prevederilor legale existente. Discuțiile au fost astfel mediate încât participanții să identifice modalitățile de deblocare a activităților comerciale, în limitele cadrului legal stabilit prin regulamentul de valorificare a masei lemnoase în vigoare. Soluțiile propuse și agreate de majoritatea participanților includ organizarea de licitații în cel mai scurt timp posibil, la începutul lunii ianuarie 2016. Oferta va include un volum cât mai apropiat de cel din licitația lunii decembrie, astfel încât să acopere nevoile imediate ale operatorilor economici. Se va analiza fundamentarea prețului de pornire pentru masa lemnoasă al cărui preț de pornire depășește nivelul de referință calculat conform prevederilor legale”.
Vom reveni !
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.