POLUARE pe râul Bistriţa: APA s-a făcut ROŞIE

 

Alertă maximă pe râul Bistriţa. Apa a ajuns să fie roşie din cauza poluării extreme cu metale grele dintr-o mină închisă. Autorităţile au intrat în alertă din cauza dezastrului ecologic.

Poluare masivă cu metale grele pe râul Bistriţa, după ce ape uzate de la mina Isipoaia, de pe raza oraşului Broşteni, s-au revărsat şi au ajuns în râu, potrivit informatiata.ro. Fenomenul s-a produs datorită acumulării în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în râul Bistriţa.

Mina de cupru, zinc, plumb şi fier a fost închisă în urmă cu câţiva ani, iar galeria zidită. S-au pus două diguri de beton armat şi conducte de evacuare, însă nu s-au făcut bazine de decantare şi de depoluare, aşa cum au cerut autorităţile locale. În aceste condiţii, apele strânse în timp s-au revărsat producând poluare pe Râul Bistriţa, care este roşu de miercuri după-amiază, în condiţiile în care s-au revărsat câte 150 de litri de apă cu metale grele pe secundă în Bistriţa.

Autorităţile locale fac un apel către populaţie să nu folosească apa din râu pentru adaparea animalelor şi asta în condiţiile în care oraşul este alimentat cu apă din altă sursă, din pârâul Neagra.

Prima măsură pe care am luat-o încă de miercuri a fost atenţionarea populaţiei să nu consume apa din râul Bistriţa, să nu folosească apa pentru adăparea animalelor şi să nu pescuiască„, a declarat Iulian Jugan, secretar de stat la Apele Române.

La faţa locului s-au deplasat reprezentanţii ISU Suceava, SGA Suceava şi Gărzii de Mediu Suceava, care au constatat că se înregistrează un debit mărit de aproximativ 10 ori al apelor din mină, având un aspect portocaliu. Au fost alertate Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Broşteni, ISU Neamţ şi SGA Neamţ, care au monitorizat calitatea apei în aval de locul producerii incidentului.

Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă şi nici nu a fost afectată vegetaţia din zonă.

 

sursa : http://www.romaniatv.net/

 

Be the first to comment

Leave a Reply