De luni Vitalia va colecta deşeurile in BN

 

Gazeta de Bistriţa

Compania Vitalia Servicii pentru Mediu SA este operatorul de salubritate desemnat în urma unei proceduri de licitație publică, care începând cu 15 septembrie va colecta deșeurile din întreg județul Bistrița-Năsăud.La eveniment au mai fost prezenţi, alături de managementul central al companiei, directorul ADI Deşeuri, Dragomir Câmpan, şefii Gărzii de Mediu şi AMP, Maxim Pop respectiv Sever Roman, primarii Traian Simionca – Livezile, Doru Crişan – Prundu Bârgăului, Tudorel Ciotmonda – Josenii Bârgăului, Dumitra – Gheorghe Bălăjan, Paul Ştir – Căianu Mic, Telciu – Sever Mureşan.În vederea colectării selective a deșeurilor au fost realizate:

 

– 968 de platforme de colectare selectivă, care cuprind 2238 containere semi-îngropate de 3 mc;

– au fost distribuite cu titlu gratuit persoanelor fizice și juridice 81.800 pubele de 120 litri pentru colectarea deșeurile mixte.

Tarifele practicate de operatorul de salubritate sunt și de 3 ori mai mici decât în momentul de față:
a. Mediul URBAN: 42,13 lei/pers/an (3,51 ron/pers /lună TVA inclus);
b. Mediul RURAL: 21,72 lei/pers/an (1,81 ron/pers/lună TVA inclus);

Aceste tarife sunt mult mai mici decât actualele tarife practicate. Spre exemplu în Bistrița, tariful lunar pentru persoane fizice (la casa), practicat de operatorul de salubritate Urbana este de 9,18 lei/persoană/lunaă și cel pentru asociațiile de locatari de 7,13 lei/persoană/lună.

Radu Moldovan a explicat cum se vor depune deşeurile de către cetăţeni în containerele semiîngropate: ”În cele cu capace albastre se colectează hârtie şi carton, în cele cu capace galbene plastic, în cele cu capace verzi sticlă, în cele cu capace gri deşeuri menajere mixte. Fiecare container va avea etichetă. Se va desfăşura o campanie pe toate zonele pentru informarea populaţiei. La nivelul zonei urbane fiecare persoană va avea de plătit, inclusiv TVA, 3,51 lei în comparaţie cu 9,18 lei, o treime din preţul pe care astăzi cetăţenii îl plătesc în Bistriţa, iar în zona rurală 1,81 lei. În Bistriţa, vara se va colecta de trei ori pe săptămână sau de câte ori e nevoie dacă e o situaţie specială, iarna de două ori, în zona de case o dată pe săptămână”.

Be the first to comment

Leave a Reply