Acţiunea de evaluare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate- la final!

 

 

În perioada martie – mai 2014, gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţul Buzău : DIRECŢIA SILVICĂ BUZĂU, A.J.V.P.S. BUZĂU, A.V.P.S. INTERAGRO  BUCUREŞTI, A.V.P.S. CĂLIFARUL, SC OCOLUL SILVIC SIRIU  SRL, A.V.P.S. BRADUL  BUCUREŞTI, A.V. CERBUL CARPATIN,  împreună cu reprezentanţi ai Institutului de Amenajări Silvice, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău, ai  Comisariatul Teritorial al Gărzii de Mediu Buzău, ai  Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov şi cei ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Focşani, au participat la acţiunea de evaluare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate (urs brun, lup, râs si pisică sălbatică).

Activitatea s-a desfăşurat conform metodologiei stabilite de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Pentru gestionarii  fondurilor cinegetice, ale căror suprafeţe  se suprapun peste arii protejate, evaluările au fost realizate separat, iar la acţiunile de evaluare au participat şi custozii desemnaţi.

Rezultatele acţiunilor de evaluare realizate în fiecare fond de vânătoare au fost analizate şi centralizate, la nivel  judeţean, de Agenţia pentru Protecţia Mediului Buzău.

 Din evaluările realizate rezultă faptul că în judeţul Buzău sunt 484 de exemplare de urs, 170 exemplare de lup, 95 de exemplare de râs şi 223 exemplare de pisică sălbatică. Faţă de evaluarea realizată în anul 2013, în anul 2014 a fost înregistrată creşterea populaţiilor la speciile urs cu 48 indivizi şi lup cu 12 indivizi,  scăderea cu un exemplar  pentru pisica sălbatică şi  acelaşi număr de exemplare de râs.

Centralizările judeţene conţin, pe lângă numărul de exemplare din speciile strict protejate (urs brun, lup, râs si pisică sălbatică) şi  propunerile pentru  numărul maxim de intervenţii în sezonul de vânătoare următor. Astfel, pentru sezonul de vânătoare 2014/2015, numărul maxim de intervenţii propus este de 59 exemplare de urs, 38  exemplare de lup şi 38  exemplare pisică sălbatică. Acest număr a fost propus în funcţie de pagubele înregistrate, situaţia efectivelor reale comparate cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei pentru speciile analizate.

Propunerile vor fi analizate la nivel naţional, iar numărul maxim de intervenţii aprobat pentru sezonul de vânătoare 2014/2015 va fi cuprins într-un ordin emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

 

Be the first to comment

Leave a Reply