Simpozion Internațional de Sculptură la Buzău – BISS 2022

Lansarea Simpozionului Internațional de Sculptură de la Buzău – BISS 2022

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” are plăcerea de a invita reprezentanți ai mass-mediei la conferința de presă de lansare a primei ediții a Simpozionului Internaţional de Sculptură de la Buzău (BISS-2022), organizat de Primăria Municipiului Buzău, prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu ROTEC Buzău, la inițiativa sculptorului buzoian, Bogdan Adrian Lefter.

Conferința de presă va avea loc în data de 4 iulie 2022, începând cu orele 10:30, la Vila Albatros, strada Plantelor, nr. 8B, Buzău. Vor lua cuvântul: domnul Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, doamna Oana Matache, vice-primar al municipiului Buzău, doamna Florina Potîrniche, director la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” Buzău și Bogdan Lefter, sculptor, alături de ceilalți 9 artiști selectați în cadrul Simpozionului.

            Evenimentul, aflat la prima ediție, îşi propune să fie un simpozion anual, care să aducă în patrimoniul oraşului sculpturi monumentale ale celor mai de seamă artişti contemporani români și străini, îmbogățind tradiția sculpturală buzoiană insuflată de Tabăra de Sculptură de la Măgura.

Dacă semnificația celor 16 ediții ale taberei de sculptură de la Măgura a marcat 16 secole de atestare a Buzăului, prima ediție a „Buzău International Sculpture Symposium (BISS)” își propune să celebreze 1650 de ani de la prima menționare a numelui de Buzău (Mousaios) sub egida temei „Memoria Apei”. Această temă are menirea de a-i inspira pe artiști în crearea de forme sculpturale inedite care să omagieze istoria, tradițiile și frumusețile meleagurilor noastre.

            Anul acesta vor participa zece sculptori de talie mondială, atât din țară cât și din străinătate, care vor realiza lucrări monumentale din marmură şi metal, ce vor fi amplasate ulterior în oraş. Astfel, Buzăul va deveni o capitală a artei contemporane, iar artiștii internaționali invitați, ambasadori ai României în țările de proveniență.

            Sculptorii selectați prin concurs de către juriul de specialitate și prin votul publicului pentru prima ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură de la Buzău 2022 sunt: Amin Balaghiinalou, din Iran, cu lucrarea „Dive into memory” (Scufundare în memorie), Andrej Mitevski din Macedonia de Nord, cu lucrarea „Duality” (Dualitate), George Minchev, din Bulgaria, cu lucrarea „Caught wave” (Val capturat), Ionuț Marin, din România, cu lucrarea „Splash”, Kirill Grekov, din Estonia, cu lucrarea „Big catch” (Mare captură), Kiryl Krokhaliou, din Belarus, cu lucrarea „Look around” (Uită-te în jur), Marino di Prospero, din Italia, cu lucrarea „The phoenix arab” (Phoenixul arab), Valerian Jikia, din Georgia, cu lucrarea „Road to eternity” (Drumul către eternitate). Lor li se alătură, în calitate de invitați speciali, Bogdan Adrian Lefter, cu lucrarea „Butterfly effect” (Efectul fluture) și Bogdan Severin Hojbotă, cu lucrarea „Străjer al apelor” (Guardian of waters).