Simpozion dedicat evocării Generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă și triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene

Luni 9 mai, Divizia 2 Infanterie „Getica” și Fundația „Mareșal Alexandru Averescu” în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat vor organiza un simpozion dedicat evocării generalului de corp de armată Nicolae Ciupercă, fost comandant al Armatei a 2-a, la împlinirea a 140 ani de la nașterea acestuia (20 aprilie 1882), precum și triplei sărbători: Ziua Proclamării Independenţei de Stat a României, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii Europene.

 Activitatea va avea loc la Casa de cultură „Florica Cristoforeanu” din municipiul Râmnicu Sărat unde vor susține alocuțiuni autoritățile locale din municipiul Râmnicu Sărat și municipiul Buzău.

Cuvântul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Ciprian Marin, de deschidere a simpozionului, va fi urmat de prelegeri susținute de eleva Zota Irina,  Liceul de Arte „Margareta Sterian”, elevele Stroe Andreea-Cristina, Suditu Ana, Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, precum și de specialiști în istorie militară: colonel drd. Liviu Corciu, directorul Arhivelor Militare Române, colonel (r.) dr. Mircea Tănase și colonelul (r.) dr. Mihai Goia.

În cadrul simpozionului se va viziona și filmul reprezentativ „Armata a 2-a / Divizia 2 Infanterie „Getica” – Calea Învingătorilor”.

Activitățile se vor încheia cu un ceremonial militar și religios dedicat „Zilei de 9 Mai” – Proclamarea Independenței de Stat a României, Victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Ziua Uniunii Europene la Cimitirul Eternitatea din municipiul Râmnicu Sărat începând cu ora 12.00.

x x x

Generalul de corp de armată Nicolae Ciupercă s-a născut la Râmnicu-Sărat, și a participat la Războiul de întregire a neamului, sub comanda generalului Averescu, contribuind la executarea operațiunilor ofensive din vara anului 1917.

Generalul Nicolae Ciupercă este absolvent a Școlii Fiilor de Militari din Iași, şcoală care a fost o instituție de învățământ militar, de nivel liceal.

Această instituție militară de învățământ, prima de acest tip din Armata României, a fost înființată prin decret regal în 19 iulie 1872 și avea obiectivul „de a da creștere și educație completă fiilor de militari de orice grad, al căror serviciu îndelungat și nepătat le constituie un drept la recunoștința țării”.

Generalul Nicolae Ciupercă, general de elită al armatei române, ocupă un loc distinct în panteonul personalităţilor Armatei Române, cel care a fost comandant al Armatei a 2-a, în perioada 12 septembrie 1939 – 22 septembrie 1940.

Pe generalul Nicolae Ciupercă îl păstrăm în memoria colectivă, în istoria naţională, în primul rând datorită calităţilor şi faptelor ostăşeşti, recunoscut şi pentru simţul onoarei şi curajul militar dovedit de-a lungul carierei militare.

În timpul războiului, s-a distins, de altfel în întreaga sa carieră militară, ca un „ofițer capabil, laborios și conștiincios”, cu „simțul onoarei și curajul militar cerut de cariera sa”, ca un „om de caracter”, „inteligent și cu o judecată admirabilă”, ,,exemplu de probitate sufletească, demn cu superiorii și părintesc cu inferiorii”, ,,element de reală valoare”, ,,de o modestie care aproape nu se mai întâlnește la nimeni în vremurile noastre” după cum l-au caracterizat șefii ierarhici de-a lungul îndelungatei sale cariere militare.

De remarcat că în timpul retragerii din Basarabia (iulie 1940) a dovedit ,,multă hotărâre și energie”, intervenind pentru ,,redresarea comandanților, fie pentru ridicarea materialului și aducerea lui la Prut”, după cum aprecia generalul Constantin  Ilasievici, comandantul Grupului de armate nr. 1.

x x x

La 9 mai 1945 a fost semnat, la cartierul general sovietic din Berlin, actul de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, care a marcat astfel sfârșitul, în Europa, al celei mai mari și mai sângeroase conflagrații mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial.

De la declaraţia din 9 mai 1950 a ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, ţările europene şi-au concentrat energiile către stabilirea unei noi forme de cooperare politică, menită să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Un an mai târziu, a fost semnat Tratatul de la Paris, care prevedea crearea unui astfel de organism, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, devenită ulterior parte a Uniunii Europene.

Pentru România, 9 mai are şi o a treia semnificaţie, fiind ziua în care, în 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei. Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită apoi, de către Armată, pe câmpurile de bătălie de la Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE