Începe recensământul agricol în județul Buzău

Directorul Executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Buzău, dr. ing. Cosmin Nicolae Florea, are în lucru organizarea celei mai ample campanii de recensământ a terenurilor agricole din tot județul Buzău, acțiune ce va începe la începutul lunii viitoare și va dura cel puțin până la sfârșitul sezonului cald din acest an.

Conform situației puse la dispoziție de șeful acestei importante instituții din județ, în această acțiune sunt mobilizate resurse umane importante atât de la nivelul Direcției Agricole Buzău, Direcția Județeană de Statistică Buzău, dar mai ales de la nivelul tuturor comunelor din județul Buzău. Sunt inventariate suprafețele de teren, indiferent de proprietar atât scriptic, dar mai ales faptic, lucru destul de anevoios ținând cont de fragmentarea proprietăților agricole și de teren, nu de puține ori destul de accidentat. Directorul executiv al Direcției Agricole Buzău, dr. ing. Cosmin Nicolae Florea se simte încrezător la început de campanie, este sigur că a format o echipă omogenă de specialiști și crede că rezultatul acestei activități va fi foarte benefic pentru implementarea unor proiecte și programe care să vină în sprijinul agricultorilor buzoieni. În afară de datele statistice oferite, situația din recensământ va da o imagine de ansamblu a proprietății din județul Buzău, ceea ce va face ca orice decizie să fie mult mai fundamentată.

La o simplă analiză a datelor de plecare în această acțiune, se observă faptul că proprietatea agricolă la nivelul județului Buzău este foarte divizată. La nivelul celor 87 de unități administrativ-teritoriale din județul Buzău sunt înregistrate 89.025 exploatații agricole, ceea ce înseamnă foarte mult, dar mai ales înseamnă că folosirea mijloacelor mecanizate și armonizarea culturilor se face deficitar. Cele mai multe exploatații agricole le vedem în comuna Merei cu 3125 de exploatații agricole, comuna Berca cu 2714 exploatații agricole, urmată de comuna Vernești, unde sunt înregistrate 2.655 de exploatații agricole. La nivelul municipiului Buzău sunt înregistrate 1407 exploatații agricole, în timp ce la Rm. -Sărat sunt înregistrate doar 401 astfel de entități. S-au constituit 121 de secții de recensământ care vor opera pe un număr constituit de 451 de sectoare de recensământ.