Garda Națională de Mediu, în control la frontieră

În perioada 02-09 noiembrie 2017, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu au desfăşurat ample acţiuni de control în 6 puncte de trecere a frontierei, respectiv Nădlac-Arad, Borș-Bihor, Giurgiu, Calafat-Dolj, Moraviţa şi Jimbolia-Timiș, care au vizat în special transporturile de deșeuri.
Obiectivul principal al operaţiunilor, prevăzute a se desfăşura sub egida proiectului TECUM, a fost acela de a testa în practică metodologiile elaborate în cadrul proiectului.
Proiectul TECUM – Tackling Environmental Crimes throUgh Standardised Metodologies este un proiect internaţional care urmăreşte consolidarea agenţiilor specializate în lupta împotriva infracţionalităţii de mediu, în particular în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, prin îmbinarea activităţilor analitice cu operaţiunile poliţieneşti. Liderul de proiect este Armata de Carabinieri din Italia.
Acţiunile operative astfel planificate au fost organizate în cooperare cu ofiţeri ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din punctele de trecerea frontierei, al căror sprijin a fost esenţial în oprirea şi verificarea transporturilor susceptibile a conţine deşeuri.
Precizăm că, sub coordonarea proiectului TECUM, în aceleaşi puncte de trecere a frontierei, au fost desfășurate, concomitent, acţiuni operative organizate de autorităţile competente din statele învecinate, asigurându-se astfel control simultan, pe ambele sensuri, la intrarea şi la ieşirea din ţară.
În medie, în fiecare punct de trecere a frontierei din cele 6 menţionate mai sus, au fost verificate 900 de autovehicule, pe durata a 24 de ore. Au fost vizate în special transporturile ce conţineau anvelope uzate, PET, DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice), acumulatori uzaţi, hârtie şi carton, vehicule second hand.
Pe parcursul acţiunilor desfășurate în punctele de trecere a frontierei, pentru 8 transporturi care nu deţineau documentaţia necesară a fost interzisă intrarea în România. De asemenea, au fost transmise în teritoriu date suplimentare în vederea declanşării procedurilor de control la destinaţiile transporturilor de deşeuri sau la firme de transport deşeuri, aşa cum figurau în actele de transport.
Astfel, Comisariatele Judeţene Suceava, Vrancea, Sibiu, Olt, Cluj, Bistriţa Năsăud şi Buzău ale Gărzii Naţionale de Mediu au demarat acțiuni de control la operatori economici care erau destinatarii transporturilor suspecte, pentru a verifica conformarea cu prevederile legale, atât în ceea ce privește transferul deşeurilor, cât şi desfăşurarea operaţiunilor de gestionare a deşeurilor periculoase şi nepericuloase.
Acțiunile comisarilor Gărzii Naționale de Mediu vor continua în perioada următoare și în alte puncte de trecere a frontierei.

Be the first to comment

Leave a Reply