Lemnul procesat de Holzindustrie Schweighofer nu va mai fi certificat pentru piețele internaționale

Marele procesator austriac a suferit o primă înfrângere în lupta cu Organizațiile de Mediu, care se luptă pentru protejarea pădurilor și a mediului înconjurător.

 Deși dispune de o logistică  extraordinară  și promovează official o politică de protejare a mediului înconjurător, de exploatare durabilă a materialului lemnos, se pare că la Holzindustrie Schweighofer factorul uman, mai bine-zis lipsa unei comunicări coerente, a determinat o anumită agresivitate din partea O.N.G-urilor. Și spunem asta raportându-ne la politicile publice inițiate de companie pentru identificarea anomaliilor în procesul de producție. Se știe că o  mare parte dintre procesatorii mici din zonele de exploatare au încercat și chiar au reușit să-și vândă marfa Companiei, material lemons tăiat fără forme legale. Dar factorul de decizie nu a fost la societate, chiar dacă livrările au fost însoțite cu anumite documente justificative. Se poate că și o umbră de aroganță și o prea mare siguranță de sine au determinat acest asediu al O.N.G-urilor împotriva companiei austriece, pe fondul unei legislații de mediu deficitare și într-o continuă transformare.

”Lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC (Organizația Forest Stewardship Council) pe piețele internaționale. 

Decizia a fost luată după ce Asociaţia pentru Certificarea forestieră a decis să retragă definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. 

La baza acestei hotărâri au stat numerosele sesizări venite din partea WWF și a altor ONG-uri, care au acuzat de mai multe ori compania austriacă că încalcă legea”, arată Antena3.

Au comunicat deficitar   

Proiectul TimFlow Wood Tracking, dezvoltat de Holzindustrie Schweighofer, revoluționează controlul legalității transporturilor de material lemnos

Sistemul presupune dotarea fiecărui transport cu un dispozitiv GPS care, folosind acoperirea rețelei mobile a Vodafone România, înregistrează traseul exact al încărcăturii, din pădure până la poarta fabricii. Baza de date națională SUMAL Wood Tracking înregistrează în momentul de față numărul Avizului de însoțire a mărfii, numerele de înmatriculare, volumul și caracteristicile materialului lemnos transportat, precum și originea și destinația lotului, dar nu există garanții că încărcătura nu este modificată pe parcurs. Aplicația TimFlow se conectează atât cu dispozitivul GPS cât și cu sistemul SUMAL și poate așadar genera rapoarte complete, inclusiv în privința rutei exacte parcurse de fiecare camion, cu fiecare punct de oprire sau staționare, precum și imagini cu materialul lemnos care permit identificarea precisă a celor mai mici diferențe față de cantitățile înregistrate în SUMAL.

Transporturile care nu urmează rutele normale, care nu pot explica fiecare punct de încărcare, oprire sau deviere de la traseu, sau ale căror parametri nu corespund imaginilor înregistrate vor fi refuzate. Mai mult, sistemul este complet transparent și permite organizațiilor și altor factori interesați să verifice transporturile chestionabile.

 

Be the first to comment

Leave a Reply