Au fost aprobate derogările pentru speciile de urs, lup şi pisică sălbatică

(Ionuţ Sorin Apostu, director  executiv al A.P.M. Buzău)

 

La sfârşitul lunii trecute, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a emis Ordinul 1439/24.09.2015 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică. Ordinul reglementează atât recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile urs, lup şi pisică sălbatică cât şi perioadele de derogare şi metodele pentru capturare/recoltare.

Prin excepţie, exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică care pun în pericol sănătatea şi securitatea publică, dar şi cele aflate în intravilanul localităţilor, cele care frecventează locurile special amenajate pentru adăpostirea animalelor domestice  şi pun în pericol siguranţa acestora şi/sau a personalului de deservire, precum şi cele prezente la cadavrul animalului domestic ucis de acestea, aflat în afara habitatului natural al speciilor de faună sălbatică, pot fi recoltate sau pot fi capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.

Ionuţ Sorin Apostu, director  executiv al A.P.M. Buzău:” Şi în anul acesta am primit numeroase solicitări pentru a participa la comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor produse comunităţilor rurale din judeţ de speciile urs şi lup. Am înregistrat în total 33 de  solicitari din care, în urma evaluărilor din teren,  30 au fost înaintate la M.M.A.P spre aprobare. Pagubele pe care le produc animale sălbatice din speciile protejate în gospodăriile cetăţenilor fac necesară şi oportună intervenţia în vederea soluţionării rapide a acestor probleme cu care se confruntă comunităţile locale.   

Pentru sezonul de vânătoare 2015/2016 gestionarii fondurilor de vânătoare din judeţul Buzău  pot recolta 12 exemplare urși, 12 exemplare lupi și 7 exemplare pisică sălbatică,  iar obligaţia A.P.M. Buzău este de a se asigura că numărul maxim de intervenţie alocat gestionarilor este utilizat în primul rând pentru situaţiile în care animalele sălbatice  au făcut pagube gospodăriilor cetățenilor omorând animale domesticepentru că prioritatea o reprezintă siguranţa cetăţenilor.”

 

Be the first to comment

Leave a Reply