34 de staţii de tramvai din Bucureşti primesc acoperiş „verde”. Firea: Transformarea refugiilor într-o oază de verdeaţă are valoare estetică şi contribuie la diminuarea poluării

Primaria Generala a inaugurat, alaturi de sponsorii evenimentului, joi 7 septembrie 2017, in Bucuresti, primul acoperis de statie de tramvai cu vegetatie din Capitala. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat joi că 34 de staţii de tramvai din Bucureşti vor fi acoperite cu vegetaţie, până la jumătatea lunii octombrie. Lucrările vor avea loc în cadrul proiectului denumit „Staţii Verzi”.
„Dăm astăzi startul unui proiect inedit şi benefic pentru bucureşteni, proiect pe care l-am putea denumi „Staţii Verzi” – prin care 34 de staţii de tramvai din Bucureşti vor fi acoperite cu vegetaţie, până la mijlocul lunii octombrie. Este un proiect cu finanţare privată şi mulţumesc tuturor organizaţiilor care îl susţin. Municipalitea, prin RATB, pune la dispoziţie aceste refugii. Într-un oraş aglomerat, contează fiecare metru pătrat de spaţiu verde, iar transformarea refugiilor de tramvai într-o oază de verdeaţă are atât valoare estetică – se pune in valoare un spatiu neutilizat, reprezentând o pată de culoare adusă construcţiilor de beton- şi contribuie totodată la diminuarea poluării şi încurajarea folosirii mijloacelor de transport în comun”, a declarat Gabriela Firea.
Edilul a mai explicat că, în viitorul apropiat, va fi organizată, cu ajutorul RATB, licitaţii pentru 100 de tramvaie şi tot atâtea autobuze electrice.
„Refugiile de tramvai vor fi amenajate de către specialişti în domeniu, proiectul „Spaţii Verzi” fiind identic cu cel aplicat în ţări occidentale. Proiectul include, potrivit unui comunicat al primăriei, un sistem de drenaj şi protecţie inteligent, un panou de vată minerală hidrofilă şi un substrat de covor sintetic de cocos. De asemenea, fiecare staţie a fost suplimentată cu trei sisteme de siguranţă în plus, pentru susţinerea acoperişului verde. Planta aleasă este Sedum, care rezistă perioade îndelungate fără apă şi la temperaturi extreme”, explică primăria. Cele 34 de staţii care vor fi acoperite cu vegetaţie, în ambele sensuri, sunt: CFR Cotroceni, Valea Cascadelor, Radox, Valea Oltului, Stadion Dinamo, Bucur Obor, Ziduri Moşi, Teiul Doamnei, Iancului, Pierre de Coubertin, Piata Chişinău, Sf. Gheorghe, Dimitrie Cantemir – Budapesta, zona sediului RATB, Mircea Vulcănescu, Mihai Eminescu, Piaţa Victoriei, dr. Felix (Victoriei), Afi Cotroceni, pasaj Victoriei, Piaţa Băneasa.
sursa:http://www.mediafax.ro

Be the first to comment

Leave a Reply