Președintele P.S.D. Buzău, senatorul Lucian Romașcanu, a reunit într-o conferință de presă echipa managerială a județului Buzău, formată din președintele Consiliului Județean Buzău, primarul municipiului Buzău și secretarul-general a P.S.D. Buzău, deputatul Romeo Lungu. A fost invitat primarul municipiului Rm-Sărat, Sorin Cîrjan. Tema discuțiilor s-a dovedit interesantă, abordându-se probleme de la nivel național, prezentate de liderul P.S.D. Buzău, dar și probleme de interes local, administrative, expuse pe rând de Petre Emanoil Neagu – președintele Consiliului Județean Buzău, Constantin Toma – primarul Buzăului și de Sorin Cîrjan, primarul municipiului Rm-Sărat.
Liderul P.S.D. Buzău, senatorul Lucian Romașcanu, a anunțat că de acum încolo o să participe la conferințele de presă și alți primari din teritoriu, pentru a spune ceea ce se întâmplă și la nivelul unităților teritoriale din județ, nu numai ceea ce se întâmplă doar la nivel mare, municipiu și consiliu județean. S-a referit la măsurile care se iau pentru echilibrarea deficitului bugetar. ”Este o responsabilitate imensă pentru următoarea perioadă din an, indiferent dacă este vorba de P.S.D. sau P.N.L., o obligație și o responsabilitate imensă pentru o țintă de deficit de 4,4 sau 4,9 în funcție de discuția cu Comsia Europeană. Așteptăm depunerea cererii nr.3 pentru PNRR, suntem cu toate jaloanele în linie, politic suntem în situația în care coaliția P.S.D- P.N.L. trebuie să meargă mai departe atât în perioada următoare cât și după alegerile din 2024”. Au fost câteva dintre ideile expuse de senatorul Lucian Romașcanu. Perioada de criză prin care a trecut partidul, legată de ”azilele groazei” a fost gestionată corespunzător atât prin măsurile administrative dispuse de premier, cât și prin demisiile de onoare prin care doi politicieni P.S.D., care nu au fost implicați direct în acest scandal, a mai precizat liderul P.S.D. Buzău.
Rezultate excepționale la Consiliul Județean Buzău
Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunțat că alături de primarul Buzăului au semnat cel mai important proiect din ultimii 30 de ani pe educație, suma este enormă, de 1 miliard de euro. Consiliul Județean Buzău a aplicat pentru școlile speciale, 7 unități liceale și o școală dintr-o comunitate, UAT Lopătari. „Noi, Consiliul Județean, am aplicat pentru școlile noastre speciale. Avem șapte unități, licee, dar am luat și o comunitate care este în dificultate și copiii de acolo nu trebuiau să sufere că UAT Lopătari – că despre el este vorba -, are probleme din punct de vedere financiar și administrativ. Am accesat și pentru ei. Suma pentru Consiliul Județean este de aproximativ două milioane de euro. 118 de clase, dar sper eu că 120 de clase, vor fi reabilitate în totalitate. În premieră, și este un lucru fantastic, și copiii care au probleme vor avea laboratoare de informatică dotate la nivelul anului 2023. Vor fi cumpărate mai multe aparate, mobilier. Zic eu că este un lucru foarte, foarte important”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Consiliul Județean Buzău a aplicat pe un proiect PNRR prin care să cumpere 60 microbuze electrice cu o cotă de cofinanțare, de 7 milioane de euro. Despre activitatea curentă președintele Consiliului Județean Buzău, arată că se reabilitează drumurile județene din zona Bisoca, Sărulesti, DJ va fi reabilitat, iar pe 7 -8 august incepe asfaltarea, în cadrul unui proiect PNNR în care CJ are cotă de finanțare. Pentru aceste rezultate s-au implicat parlamentari, președintele Marcel Ciolacu și întreaga echipă P.S.D. Buzău.
Primarul Toma așteaptă felicitări pentru îmbunătățirea mobilității urbane
Primarul Constantin Toma a relatat că administrația P.S.D. a municipiului Buzău își face treaba, șantierele se vor închide, dar se vor deschide altele, orașul arată semne bune și, cu siguranță, va deveni mult mai competitiv și mai atractiv. Se va finaliza b-dul Republicii, se vor începe lucrările la B-dul 1 Decembrie 1918, s-au început șantierele pe cele 44 de străzi . Sunt două proiecte finanțate cu fonduri europene, unul pe mobilitate urbană și unul demarat de Compania de Apă, cu finanțări diferite, care ridică unele probleme, se execută un foraj orizontal, dar se merge bine, se vor finaliza și cele 2 proiecte de reabilitare: pe Unirii, Transilvaniei și B-dul Industriilor. Sistemul de management inteligent al traficului, va fi cel mai modern din toată Europa de Est, este la nivel mondial și ”vom fi cu siguranță dați exemplu la nivel național pentru ceea ce înseamnă o îmbunătățire a mobilității urbane la nivelul cel mai înalt posibil”. ”Proiectul pe educație, am semnat un contract de peste 9 milioane de euro pentru 36 de unități de învățământ din municipiul Buzău cu mobilier și laboratoare, s-au mai încărcat 11 milioane de euro pentru școli verzi, școli circulare, introducem toate școlile, un proiect consorțiu pentru învățământul dual, am câștigat 21 milioanre de euro. Facultăți pentru ingineri , foarte multe investiții pe educație”. Sunt realizările primarului Constantin Toma pentru buzoienii de azi și generația de mâine.
O problemă ridicată de primar a fost generată de acțiunile liderilor P.N,L. pentru a introduce teste rapide pentru controlul fructelor și legumelor în piață. ”Suntem acuzați că nu vrem introducerea testelor rapide, nu chiar rapide, dar mai rapide de cum se întâmplă acum”, spune primarul Constantin Toma. ”La ultima conferință de presă a P.N.L. a fost prezent domnul prefect, care uită că are în subordine două autorități. Autoritatea Sanitar-Veterinară și Autoritatea Națională Fitosanitară, care au reprezentare la Buzău. Le-am dat aprobarea pentru corturi și aici, cu copii de 15 ani adunau semnături. Este o chestie stupidă, s-a dovedit că acele teste rapide nu sunt omologate, creem o isterie, o panică să nu se mai consume produse românești, produse autohtone”, a declarat Constantin Toma, primarul Buzăului.
Sunt două autorități care să se ocupe de aceste lucruri. Primarul spune că celor 2 parlamentari ai P.N.L le-a făcut propunerea să se implice ca cele două autorități să se unească, astfel încât, să existe posibilitatea ca un laborator acreditat să existe în fiecare capitală de județ.
Râmnicul se dezvoltă și se modernizează
Sorin Cârjan, primarul municipiului Rm-Sărat a declarat că până la sfârșitul anului va finaliza peste 70 de străzi. ”Rm- Sărat era într-un mare deficit în ceea ce privește infrastructura, erau cartiere practic neasfaltate, practic șantierele vizează această categorie defavorizată a persoanelor care locuiesc la periferia orașului”, a declarat primarul Sorin Cârjan.
Anul acesta 70 de străzi vor fi finalizate, 6 parcuri, 3 terenuri de sport , un liceu, o școală. Primarul din Rm-Sărat a ținut să aducă în discuție o stare de fapt care a înfluențat în mod pozitiv realizarea proiectelor la nivel de comunitate. A vorbit despre stabilitatea poltică.