Florile Paștelui, narcisele galbene

Apariția narciselor galbene din pământul crud și verde aduce veselie și culoare în natură. Considerate florile Paștelui, acestea anunță sosirea primăverii, dar trezește și superstiții plăcute rămase din vremuri de odinioară. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știm despre ele:
În Ţara Galilor se spune că cel care vede primul o narcisă galbenă va avea parte de îmbelşugare în următoarele 12 luni, informează Rador.
În China, credinţa este că narcisele galbene aduc noroc. În Belgia, în Marea Britanie şi în Germania, aceste flori sunt un simbol al Paştelui. Galbenul, culoare pascală prin excelenţă, anunţă reînnoirea şi lumina. Britanicii decorează mesele de Paşti cu narcise.
În Germania, florile se mai numesc Osterglocken (clopote de Paşti), pentru că de obicei înfloresc în perioada sărbătorilor pascale.
În Belgia, narcisele galbene se vând în buchete, adesea împreună cu lalele şi zambile, care înfloresc în acelaşi timp.
Este floarea celor născuţi în luna martie şi a celor care îşi serbează cea de-a zecea aniversare a nunţii. Se spune că dacă oferim narcise, fericirea este asigurată. Nu uitaţi să dăruiţi narcisele în buchete, deoarece, potrivit legendei care asociază aceste flori vesele cu norocul şi bogăţia, aduce ghinion dacă oferiţi o singură floare.
În Anglia, narcisele galbene sunt supranumite „Crinii din Postul Paștelui.” Tot aici, există o legendă conform căreia narcisa galbenă a răsărit pentru întâia oară în noaptea celei din urmă cine sfinte, în grădina Ghetsimani, pentru a-I aduce alinare lui Iisus în orele sale de îndurerare și suferință.
Se spune că narcisele galbene au fost aduse în Britania de către romani, care credeau în mod eronat că seva acestor flori ar vindecă rănile. De fapt, floarea de narcisă galbenă conține mici cristale ascuțite care țin departe animalele care ar încerca să o mănânce, cristale care pot irita pielea.

În folclorul englezesc se spune că nu trebuie aduse narcise galbene acasă atunci când cloștile stau pe ouă, pentru că acestea ar putea înceta clocitul sau puii nu vor ieși din ouă. Într-o altă variantă a acestei superstiții, se zice că numărul de pui ieșiți din găoace va coincide cu numărul de narcise galbene din primul buchet adus în casă în noul an.
În tradiția chinezească, se spune că o narcisă galbenă forțată să înflorească în timpul celebrării anului nou aduce noroc în următoarele 12 luni ale anului.
Arabii foloseau narcisa galbenă ca afrodisiac, dar și că un tratament împotriva chelirii.

Be the first to comment

Leave a Reply