Anul 2017, un an plin de realizări pentru Petre Emanoil Neagu ! Un nou pod strategic va lega Moldova de Muntenia

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a demontat un mit, cel al neputinței. Și asta, pentru că odată la patru ani, toți politicienii, indiferent de culoarea politică, au venit la capul podului de la Vadu Pașii și au promis cetățenilor, afectați de ruina podului, că vor construi unul nou sau îl vor repara pe cel deja existent. Vreme de cel puțin 25 de ani, s-a găsit mereu un motiv de amânare în demararea lucrărilor.
Anul acesta s-a întâmplat ceva. Președintele Consiliului Județean Buzău a semnat ordinul de începere a lucrărilor. În mod spectaculos, s-au găsit și bani, s-a desemnat și constructorul și ceea ce este mai important, acesta s-a apucat de treabă.
Importanța podului de la Vadu Pașii este una strategică, fapt dovedit odată cu avarierea podului de la Mărăcineni din cauza viiturilor în urmă cu câțiva ani, ceea ce a dus la blocarea traficului între cele două regiuni istorice, Moldova și Muntenia. Și asta pentru că nu mai există nicio posibilitate de trecere a râului Buzău care desparte cele două regiuni istorice. S-a găsit atunci o soluție de avarie și anume construirea unor poduri militare ce asigurau traversarea râului pe pontoane, traficul fiind paralizat în zonă. De atunci, an de an fiecare politician a căutat să aducă soluții pentru refacerea podului de la Vadu Pașii pentru a se asigura o rezervă pentru trecerea râului Buzău și odată la patru ani, în campanie electorală politicienii își aduceau aminte de locuitorii comunei Vadu Pașii care sunt obligați să facă un ocol de 20 de kilometri pentru a ajunge în oraș, Traversând râul Buzău pe podul acum avariat ar fi parcurs cel mult 2 kilometri până la intrarea în oraș. Ajutat de vicepremierul Marcel Ciolacu, președintele Consiliului Județean Buzău a reușit în acest an să dea startul lucrărilor pentru construirea unui nou pod la Vadu Pașii și refacerea celui avariat de viituri.
Lucrările la podul de la Vadu Pașii sunt în valoare de 26 de milioane de lei și au un termen de execuție de 24 de luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.
Sursa de finanțare este Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene prin Programul Național de Dezvoltare Locală I.

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, se poate lăuda și cu alte mai mari realizări în acest mandat, proiectele aprobate și implementate sunt atât de importanță strategică, dar au și un extraordinar impact financiar.
PROIECTE CONSILIUL JUDEȚEAN BUZĂU
1. Modernizare DJ 204C – Limita Jud. Vrancea – Bisoca – Sărulești – Vintilă-Vodă
– Finanțarea alocată de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene este de: 98.595.529 lei (aprox 22 milioane euro)
– Valoarea totală a investiției: 100.992.563 lei (aprox. 22 milioane de euro)
– Finanțare CJ: 2.397.034 lei (aprox 500.000 euro)
– Finanțată de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Programul National de Dezvoltare Locală II.

2. Județul Buzău – selectat ca județ-pilot într-un proiect pilot de informatizare completă a procesului educațional
– Ministerul Educației Naționale va demara implementarea unui proiect pilot prin Programul Operațional Competitivitate prin care să se realizeze informatizarea completă a procesului educațional dintr-un județ.
– Proiectul presupune dotarea tuturor unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente IT de înaltă performanță (clasele în care învață elevii din clasa a V-a și până în clasa a XII, precum și clasele din învățământul profesional). – Județul Buzău – selectat ca beneficiar al proiectului, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să aibă un număr de profesori cuprins între 4000-5500 de profesori,
– elevi între 45.000 și 70.000
– capacitate de asigurare a sustenabilității proiectului 5 ani după finalizarea implementării (asigurarea mentenanței sistemelor și efectuarea de reparații, dacă vor fi necesare).
– Valoare: 25 milioane de euro
– Dotarea va presupune următoarele:
– Tablete pentru uzul elevilor
– Laptopuri pentru toți profesorii din județ
– Table inteligente în fiecare clasă
– Videoproiectoare și ecrane de protecție
– Conectare wireless a școlilor, Pentru învățământul profesional se vor achiziționa imprimante 3D

3. Stimularea mobilității la nivel regional prin modernizarea infrastructurii rutiere de transport pe tronsonul limită Județ Brăila – Robeasca – Vadu Pașii (E85)
– A fost promovat spre finanțare prin :
– Programul Operațional Regional 2014-2020
– Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională
– Prioritatea de investiții 6.1. – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale
– Valoare totală proiect: 120.080.275,28 lei (aprox. 26.700.000 EURO)
– 98% nerambursabile 114.908.729,92 lei (aprox. 25.500.000 euro), din care:
– 85% Uniunea Europeană
– 13% – bugetul de stat
– Contribuție CJ (eligibile+neeligibile): 5.171.545,36 lei (aprox.1.150.000 euro)
– Termen de implementare: sfârșitul anului 2020
– Lungime tronson ce urmează a fi modernizat: 36,68 km
– Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T prin modernizarea drumurilor județene.

4. Brătianu
– Restaurarea, conservarea și modernizarea imobilului situat în Municipiul Buzău,Bd. Nicolae Bălcescu nr 40, în vederea înființării Centrului Muzeal I.C.Brătianu;
– Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5
– Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1. – Conservarea,protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural;
– Perioada de implementare a proiectului este de 48 de luni de la data semnării contractului de finanțare;
– Valoare proiect: 17.745.679,97 lei
– Contribuție proprie CJ: 626.521,58 lei.
5. Renovare Centru Multifuncțional Pârscov – finalizat Valoare totală proiect: 1.569.772 lei
– 1.059.772 lei – Reabilitare clădire
– 510.000 lei – Dotări – aparatură medicală și mobilier (executat 250.000 lei)

Be the first to comment

Leave a Reply