12.000 de hectare de pământ și cu păduri, aproape tot Masivul Retezat, a primit o bătrână care trăiește acum într-un azil din Viena, terenuri ce au aparținut Cândeștilor, foștii grofi Kendeffy din Țara Hațegului. La 85 de ani, femeia vinde compania către grupul Schweighofer, care ulterior defrișează 800 de hectare de pădure.Aproape tot Masivul Retezat a ajuns, printr-o retrocedare cu repetiție, în patrimoniul grupului de firme controlate de Gerald Schweighofer, potrivit unei investigații a Centrului de Investigații Media. 15% din suprafață, aproximativ 800 de hectare, au ajuns, printr-o operațiune comercială prin care au fost evitate taxele, în proprietatea unei firme din grupul Schweighofer, care deja a „tăiat la ras” 40 de hectare.
CIM notează că personajul-cheie este Maria Kendeffy, nora unui nobil maghiar ce stăpânea, împreună cu fratele său, peste aproape toată Țara Hațegului. Statul român îi despăgubise, în anii 1930, atât pe socrul femeii, groful Gabor Kendeffy, cât și pe fratele acestuia, Ludovic Kendeffy, după ce, în urma reformei agrare din 1921, le luase o mare parte din proprietăți.
Cu toate acestea, Maria Kendeffy a cerut și a primit – la câteva luni – mii de hectare de pământ în Retezat, în anul 2006, fără ca cineva să verifice în arhive dacă nu cumva acel teren mai fusese plătit o dată.
Direcția Națională Anticorupție a investigat retrocedarea, însă prefectul de atunci al județului Hunedoara, sub semnătura căruia bătrâna din azilul vienez a fost reîmproprietărită, a primit neînceperea urmăririi penale.
Citiți mai multe pe investigatiimedia.ro.
În ultimii ani, organizaţiile de mediu au acuzat în mod constant Holzindustrie Schweighofer că pe poarta fabricilor sale a intrat lemn tăiat ilegal în România, cu acordul companiei.
Recent, compania a fost în centrul unui scandal cu păduri tăiate ilegal. Cel mai mare procesator privat de lemn din România a admis, la finalul lui 2016, că a achiziţionat lemn care provine din păduri retrocedate ilegal. Compania a susținut însă că nu a avut cunoştinţă de aceste ilegalităţi şi că a acţionat ca un cumpărător de bună-credinţă. Pentru aceste fapte, gigantul austriac a fost pus sub supraveghere pe o perioadă de două luni de FSC, un organism european de certificare a lemnului.
PUNCTUL DE VEDERE AL COMPANIEI:
Holzindustrie Schweighofer are o politică ”0 transporturi din parcurile naționale” și nu acceptă lemn provenit din aceste parcuri. Proprietatea Belforest-Explorer SRL nu este amplasată în nicio arie protejată și nici în Parcul Național Retezat. Valorile fundamentale pe care compania Holzindustrie Schweighofer și le asumă sunt respectarea legislației românești și europene; o politică de afaceri solidă, pe principii etice; transparența și deschiderea spre dialog cu părțile interesate.
– drept replică Holzindustrie Schweighofer
În ceea ce privește informațiile recente despre proprietățile de fond forestier deținute de Belforest-Explorer SRL, firmă ce face parte din divizia de silvicultură a grupului Schweighofer, facem următoarele precizări:
Proprietate
Proprietatea Belforest-Explorer SRL nu se află amplasată în nicio arie protejată și nici în Parcul Național Retezat. Suprafața actuală a fondului forestier deținut de Belforest-Explorer SRL este de 794 ha, din care 793 ha pădure în diferite stadii și 1 ha teren gol ce servește nevoilor de administrație silvică (pentru hrana vânatului). Proprietatea Belforest-Explorer SRL a fost preluată de Grupul Holzindustrie Schweighofer respectând toate prevederile legale în vigoare.
Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale
Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „0 transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale şi în cazul tăierilor de igienă.
Tăieri rase
În vecinătatea proprietății companiei Holzindustrie Schweighofer există alte proprietăți private unde s-au făcut tăieri la ras. Aceste proprietăți nu aparțin Grupului Schweighofer. Diferența de 2,2 ha în minus apare în contextul unui schimb de teren efectuat în 2013. Parte din suprafața de 2,2 ha a fost tăiată la ras de către noul proprietar în 2014.
Operațiuni imediate de replantare în cadrul proprietăților deținute de Grupul Schweighofer
Până la data prezentei, Holzindustrie Schweighofer a acționat exclusiv în conformitate cu prevederile amenajamentului silvic actual, intrat în vigoare în februarie 2009. Volumul recoltat a fost de 18.936 mc. Menționăm că, față de prevederile amenajamentului silvic, s-a recoltat cu 50% (17.980 mc lemn) mai puțin. Lucrările de recoltare au fost executate de către firme de exploatare autohtone și autorizate pentru aceste operațiuni, în baza contractelor de prestări servicii.
Toate suprafețele pe care s-au efectuat tăierile rase, respectiv o suprafață cumulată de 38,8 ha din totalul de 65,9 ha după cum prevede în mod specific amenajamentul silvic, au fost reîmpădurite. Precizăm că operațiunea de tăiere la ras este un tratament silvic, ce se efectuează pe o suprafață de maxim 3 ha, suprafața de 38,8 ha rezultând din cumularea mai multor astfel de parchete. Aceste zone cu tăieri rase din proprietatea Holzindustrie Schweighofer au fost în întregime replantate în conformitate cu prevederile silvice și legislative, ultimele 6,9 ha în primăvara anului 2017.
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.