
Școala Gimnazială nr. 7 Buzău are o experiență de 20 ani în implementarea proiectelor de cooperare europeană. Astfel, a avut oportunitatea de a intra în contact direct cu sistemele de educație europene, cu metode și strategii abordate la nivel european. A obținut acreditarea Erasmus+ pentru a derula proiecte de mobilitate Erasmus+ în domeniul „Educație Școlară” având astfel posibilitatea de a solicita finanțare pentru activități de mobilitate de manieră simplificată. Unul din obiectivele pe care școala și l-a stabilit a fost ”dezvoltarea competențelor a 6 cadre didactice pentru lucrul cu elevi proveniți din grupuri dezavantajate prin modele de incluziune europene dobândite prin participarea la cursuri de formare până în 2026”. Astfel, în urma apelului de selecție, în perioada 17-21 februarie 2025, o echipă de 3 cadre didactice din învățământul primar, prof. Filip Mihaela, prof. Roșu Mihaela, prof. Ungureanu Andreea, a participat la o nouă formare Erasmus+, organizată de Asociația ”Edu2Grow” Portugalia. Activitatea atinge obiectivul stabilit în programul de formare din cadrul Acreditării Erasmus+ în domeniul Educației Școlare, proiect cu nr. de referință 2024-1-RO01-KA121-SCH-000212771. Cursul s-a desfășurat în Istanbul și a avut ca tematică ”Nonformal for Inclusion”, activități non-formale pentru incluziunea tuturor elevilor.
Pe parcursul celor 5 zile, cadrele didactice și-au dezvoltat competențele pentru aplicarea metodelor și tehnicilor non-formale cu scopul incluziunii, descoperirea caracteristicilor unui mediu școlar cooperant și incluziv, dezvoltarea comunicării, colaborării, rezolvarea problemelor din mediul școlar, sporirea încrederii în succesul integrării tuturor elevilor prin activități non-formale. Activitățile desfășurate cu ajutorul jocurilor și artei au spart barierele interculturale și lingvistice. Acestea au fost completate de vizitarea unei școli gimnaziale din sistemul de învățământ din Istanbul.
”Pe parcursul zilelor de curs mi-am reamintit importanța jocurilor de rol, a artelor în dezvoltarea personalității copiilor. Punem mare accent pe formarea academică a elevilor noștri, uitând, uneori, că prin artă și joc, dezvoltăm atât mintea, cât și colaborarea, exprimarea liberă a copiilor. Cu ajutorul tehnicilor non-formale, spargem barierele psihologice pe care le ridică un mediu rigid și rece. Cursul a completat perfect formarea mea continuă ca învățător.”, ne declară prof. înv. primar Andreea Ungureanu.
„Axat pe împărtășirea de practici și transferul de cunoștințe, acest curs mi-a permis să-mi descopăr competențele ca profesor și să dezvolt strategii creative pentru a face față provocărilor de incluziune în sala de clasă. M-a ajutat să-mi înțeleg mai bine elevii, descoperind metode prin care se poate crea legături între elevi și profesor într-un mod în care fiecare elev să se simtă inclus.”, completează prof. înv. primar Mihaela Roșu.
”Mă bucur ca am avut oportunitatea de a participa la acest curs despre incluziunea elevilor în sala de clasă. A fost o experiență valoroasă, care mi-a oferit informații clare și soluții practice pentru integrarea tuturor elevilor, indiferent de nevoile lor. Am apreciat, în special, abordarea interactivă, care m-a ajutat să înțeleg mai bine provocările și strategiile eficiente de incluziune. Simt că acest curs mi-a îmbogățit perspectiva și mi-a oferit mai multă încredere în aplicarea unor metode incluzive în activitatea practică.”, ne împărtășește prof. înv. primar Mihaela Filip.
Întoarse acasă cu un bagaj nou de experiențe, cadrele didactice participante se pregătesc pentru activitățile de diseminare a cursului în speranța că experiențele Erasmus+ vor ajunge în cât mai multe clase de elevi.







