Greenpeace România: La Galați au fost făcuți primii pași spre crearea comunităților de energie

Greenpeace România a organizat atelierul ,,Primii pași spre o comunitate de energie”, marcând o nouă etapă în tranziția energetică a României. Deși la nivel național obstacolele în calea înființării comunităților de energie nu au fost încă înlăturate, Galațiul dovedește că autoritățile și cetățenii de la nivel local sunt gata să pună în practică proiecte de descentralizare a energiei. 

ELC_7932

Atelierul a fost dedicat autorităților publice locale, ONG-urilor, IMM-urilor și cetățenilor din județ ce vor să creeze comunități de energie. Corina Murafa, expertă în politici energetice, a lucrat cu participanții pentru a concepe și structura idei de proiecte care să răspundă nevoilor locale, atât din mediul rural, cât și din mediul urban. Aceștia și-au stabilit direcții de lucru pentru crearea de comunități de energie, folosindu-se de resursele și oportunitățile disponibile (de exemplu, fondurile disponibile prin Programul de Tranziție Justă).  „Indiferent dacă este vorba despre o comunitate de energie la nivelul unui bloc de apartamente, al unei comune sau al unui oraș, participanții la atelier au încredere în potențialul ideilor dezvoltate și sunt hotărâți să le implementeze. Acest lucru ne demonstrează încă o dată că, pentru a avea succes, tranziția energetică trebuie să aibă în centrul său oamenii, pentru a beneficia de implicarea și susținerea lor”, a declarat Andrei Crăciun, coordonator de campanie în cadrul Greenpeace.

ELC_7938

Alegerea Galațiului pentru găzduirea primei ediții a acestei serii de ateliere nu este întâmplătoare, ci reflectă deschiderea și interesul local pentru subiect. Mulți dintre semnatarii Memorandumului pentru sprijinirea comunităților de energie provin din Galați, unul dintre cele șase județe incluse în „Programul de Tranziție Justă”. De asemenea, la diversele evenimente online organizate de Greenpeace în perioada 2022-2023 au participat numeroase persoane din Galați. În cadrul atelierului ,,Primii pași spre o comunitate de energie”, participanții au:Învățat cum funcționează o comunitate de energie;Studiiat exemple de bune practici, inclusiv proiecte din România și din străinătate;Folosit modele tehnico-economice de comunități de energie din România;Dezvoltat idei pentru proiecte de comunități de energie pe care le vor putea implementa ulterior;Lucrat cu date tehnico-economice reale pentru testarea propriilor idei.Comunitățile de energie reprezintă inițiative locale în care cetățenii, IMM-urile, administrațiile publice locale și alte organizații colaborează pentru a genera, gestiona și consuma energie în mod colectiv. Aceste inițiative nu doar sprijină dezvoltarea și utilizarea surselor regenerabile de energie, cum ar fi energia solară, dar promovează și eficiența energetică. Ele reduc dependența de sursele tradiționale de energie și contribuie la diminuarea emisiilor de carbon.