Pagina verde. Interviu Andrei Corlan, comisar general la Garda Naţională de Mediu: „Dacă legislaţia privind emiterea autorizaţiilor de mediu ar fi înăsprită şi importurile de deşeuri ar fi reglementate, am putea rezolva o mare parte din problemele de mediu din România“

Andrei Corlan spune că, prin controale intensificate, numărul de firme care declară că fac reciclare şi care importă deşeuri a scăzut de la 1.000 la 101, semn că multiplicarea filtrelor prin care trebuie să treacă i-a descurajat pe mulţi dintre aşa-zişii reciclatori ♦ Pentru a clarifica atribuţiile pe care le au angajaţii în fruntea cărora se află, Andrei Corlan spune că şi-a propus ca, în mandatul său, să elaboreze Statutul comisarului de mediu, pe lângă planul de a combate infracţiunile de mediu prin modificări legislative ♦ Garda Naţională de Mediu este o instituţie finanţată integral de Ministerul Mediului, cu un buget de circa 110 mil. lei pentru anul 2023. Din această sumă, 90 mil. lei au fost alocate pentru cheltuielile de personal, care includ salarii şi deplasări în scopul controalelor.

Reglementarea importurilor de deşeuri şi înăsprirea condiţiilor de acordare a autorizaţiilor de mediu sunt principalele două măsuri pe care Andrei Corlan, comisar general la Garda Naţională de Mediu le vede esenţiale pentru îmbunătăţirea calităţii mediului în România.

https://www.zf.ro/economia-verde/pagina-verde