Ceremonii militare dedicate Zilei Eroilor în garnizoana Buzău

Ceremonii militare dedicate Zilei Eroilor în garnizoana Buzău

Comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” a participat joi, 25 mai, la ceremoniile militare și religioase organizate la nivelul garnizoanei Buzău cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor.

Manifestările au debutat la Cimitirul Eroilor cu lansarea volumelor Galeria „Eroii” – reper al  Centenarului Marii Uniri în orașul Buzău” și „Mpousaios – Buzău – 1650 ani de istorie”, urmată fiind de ceremonia de depuneri de coroane de flori la „Domul Central”.

La activitate au participat Ion-Marcel Ciolacu, Presedintele Camerei Deputaţilor, reprezentanți ai parlamentului,autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor şi ai unităţilor militare din garnizoană, veterani de război, militari activi, în rezervă sau retragere.

Ulterior, au fost organizate ceremonii de depuneri de coroane de flori la „Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații”, comuna Merei, sat Dealul Viei și Bustul generalului Ştefan Guşă din localitatea Spătaru, urmate de momente artistice ale copiilor din localitate.

Activitățile dedicate Zilei Eroilor în garnizoana Buzău se vor încheia la ora 21, prin aprinderea unei candele la fiecare cruce de erou din Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău.

***

În semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920 ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată „cu mare fast religios, școlar, militar și naționalׅ“, în Ziua Înălțării Domnului.

Prin Legea nr. 48 din 30 mai 1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, s-a reînnodat tradiția interbelică a sărbătoririi Zilei Eroilor, iar ulterior prin Legea nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, Ziua Eroilor a fost proclamată sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiției românești.

România a participat, începând cu anul 1877, la confruntări militare majore, desfășurate pe teritoriul național și în afara acestuia – Războiul de Independență, Al Doilea Război Balcanic, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial și, după 1990, la misiunile din teatrele de operații din Balcanii de Vest, Afganistan și Irak.

Text și foto: Nicoleta Pană