Semnal de alarmă asupra importanței reducerii imediate a pesticidelor în UE

Ieri, 6 decembrie, a avut loc o conferință de presă la nivel european, organizată de asociații de mici fermieri, apicultori, cercetători și ONG-uri din mai multe țări europene, pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanței reducerii imediate a pesticidelor în UE. Printre organizatori s-au numărat Asociația Eco Ruralis, Federația Apicultorilor ROMAPIS, IFOAM Organics Europe, Inițiativa Cetățenească Europeană “Salvați Fermierii și Albinele” și Global 2000.

Comisia Europeană plănuiește reducerea la jumătate a pesticidelor prin noul Regulament SUR – pentru Folosirea Responsabilă a Chimicalelor, numite “Produse de Protecție a Plantelor” (Sustainable Use of Plant Protection Products). Însă această măsură poate fi subminată curând de statele membre UE, cu ocazia reuniunii Consiliului UE de sâmbătă 10 decembrie, urmată de Consiliul AgriFish în 11 – 12 Decembrie.

Această măsură concretă ar fi primul instrument cu caracter obligatoriu, care vine după două decade de încercări repetate de a reduce chimicalele toxice din agricultură, inclusiv Strategia de la fermă la Furculiță asumată de țările UE și dublată de două Inițiative Cetățenești Europene (Salvați Fermierii și Albinele și Interzicerea Glifosatului)

Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că anumite statele europene ar putea să submineze toate aceste eforturi și negocieri.

Așadar, organizatorii conferinței de presă de ieri, în special micii fermieri și apicultorii, cer României și tuturor statelor europene indecise, să finalizeze procedura de adoptare a Regulamentului SUR, fără a recurge la reevaluări și întârzieri nejustificate.