25 octombrie – Ziua Armatei României

25 octombrie – Ziua Armatei României

Ziua de 25 Octombrie este cea în care poporul român îşi omagiază armata, faptele ei de arme din trecutul mai depărtat şi mai apropiat, pe toţi cei care astăzi, în haină militară, sunt permanent la datorie.

Cu acest prilej, marți, 25 octombrie, vor avea loc următoarele activități:

  • începând cu ora 11.00, la Cimitirul Eroilor, din localitatea Siriu, județul Buzău, ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori;
  • începând cu ora 19.00, în municipiul Buzău, ceremonie de Retragere cu torţe pe itinerariul: Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului – Strada Obor – Bulevardul Unirii – Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu – Divizia 2 Infanterie „Getica” – Calea Eroilor.

La activități sunt invitate să participe oficialităţi locale civile şi militare, cadre militare din garnizoană active, în rezervă şi retragere, veterani de război, mass-media locală şi corespondenţi mass-media centrale, cât și  toți cei care ne-au fost alături la evenimentele desfășurate de Divizia 2 Infanterie „Getica” în Garnizoana Buzău.

* * *

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului național, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe și sacrificii, la marea victorie obținută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

COMPARTIMENTUL  INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE