Ziua Silvicultorului marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri printr-un eveniment comun

Ziua Silvicultorului marcată de Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri printr-un eveniment comun

Cea de-a XXXII-a ediție a Zilei Silvicultorului a fost marcată joi, 9 iunie, la Olimp, în județul Constanța, printr-un eveniment comun organizat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin Direcția Silvică Constanța, și Asociația Administratorilor de Păduri, aceasta fiind a șasea ediție când întregul corp silvic sărbătorește împreună Ziua Silvicultorului.

Evenimentul a fost marcat joi, în prezența reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, directorului general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, George Mierliță, președintelui Asociației Administratorilor de Păduri, Adrian Crețu, președintelui Societății ”Progresul Silvic”, Gheorghe Gavrilescu, precum și a reprezentanților Agenției ”Moldsilva” din Republica Moldova, ai sindicatelor din silvicultură și ai pensionarilor silvici, ai mediului academic și partenerilor din industria forestieră.

În mesajul transmis participanților, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a subliniat importanța sectorului silvic în cadrul economiei naționale și a muncii depuse de silvicultori pentru protejarea pădurilor, solicitând totodată un efort susținut și comun al acestora pentru reclădirea încrederii societății în acest sector.

            În cadrul dezbaterilor, participanții au subliniat unitatea corpului silvic și provocările la care trebuie să facă față silvicultura românească, precum implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, care are o componentă pe partea de împăduriri și înființarea de perdele forestiere sau adaptarea la politicile europene în domeniul pădurilor.

Inițiată în anul 1991, Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială legiferată prin Statutul Personalului Silvic și este marcată în fiecare an, în luna iunie, de întreg corpul silvic care activează în sistemul public sau privat, împreună cu sindicatele din silvicultură,  organizațiile profesionale și mediul academic.

            Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, 80% din acestea deținând certificarea managementului forestier în standard internațional, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.

Asociația Administratorilor de Păduri este organizația profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice, înființată în anul 2004, care reunește 114 de ocoale silvice de regim, care administrează, în total, 1,4 milioane de hectare fond forestier proprietate privată.  

BIROUL DE PRESĂ AL REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA

București, 09.06.2022