Constantin Moiseanu a salvat Pădurea-Crâng de ciuperca ucigașă

Pădurea-Crâng se va regenera pe cale naturală

Ciuperca ucigașă a ulmului, Ophiostoma novo-ulm, a fost învinsă de specialiștii de la Direcția Silvică Buzău, iar Pădurea-Crâng, rămășiță a Codrilor Vlăsiei, se va regenera pe cale naturală. Este vestea cea bună pe care ne-a dat-o astăzi directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu.

Directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu, aduce clarificări asupra acestui subiect destul de mediatizat în presa locală și care a creat vii dispute atât pe plan politic, dar mai ales în societatea civilă. ”Pădurea-Crâng se va regenera pe cale naturală” ne-a declarat directorul Constantin Moiseanu înlăturând astfel orice speculații privind intervențiile în acest areal. Regenerarea pe cale naturală a acestui petic verde din foștii codrii ai Vlăsiei limitează la maximum intervenția umană atât în determinarea speciei de arbori ce va fi predominantă în pădure, dar și influența asupra faunei specifice acestui habitat natural.

În prezent în Pădurea-Crâng se lucrează la punerea în valoare a ulmilor afectați de ciuperca ucigașă a cărei incursiune se află la final. Sunt în lucru avizele pentru valorificarea a peste 1700 de ulmi, arbori uscați ca urmare a atacului acestui dăunător și se pare că operațiunea de infestare este la final. Directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu, nu se mai așteaptă la surprize. ”Nu sunt suprafețe mari de teren libere pe care să intervenim cu puieți, astfel încât regenerarea naturală se poate realiza fără o intervenție forțată în mediul forestier”, ne asigură Constantin Moiseanu. ” Ulmul va rămâne în Pădurea-Crâng, arbuștii tineri care au scăpat de boală se vor dezvolta armonios, astfel încât nu vor fi schimbări majore în ceea ce privește flora din acest fond forestier după valorificarea copacilor uscați”, ne-a mai declarat directorul Direcției Silvice Buzău.

Procesul de valorificare a masei lemnoase recoltată din Pădurea-Crâng se va efectua de către Primăria Buzău, cea care este proprietara pădurii, Direcția Silvică Buzău organizând licitația publică, urmând ca în funcție de prețul stabilit Primăria Buzău să vândă ultimii ulmi uscați din Pădurea-Crâng.

Depistată încă din anul 2016, Ophiostoma novo-ulmi, ciuperca ce provoacă așa numită ,,boală olandeză a ulmului”,  un fel de cancer al arborilor, a făcut ravagii în Pădurea Crâng. Ciuperca Ophiostoma novo-ulmi se răspândește prin vânt și ploaie, dar mai ales de către gândacii de scoarță ai ulmului care transportă sporii atât în galeriile de sub scoarță cât și în coroană, la bifurcația ramurilor subțiri. Se răspândește și prin miceliu făcând trecerea din rădăcinile arborilor bolnavi în rădăcinile arborilor sănătoși. Planta reacționează formând excrescențe care obturează vasele și sunt invadate țesuturile vecine. Din cauza acestor reacții au loc perturbări importante în bilanțul hidric al arborelui privind circulația sevei brute. Lemnul capătă astfel o culoare brună, cu o circulație deficitară a sevei, are loc, în primă fază, uscarea coroanei, apoi căderea frunzelor și uscarea lujerilor, urmând ca în scurt timp arborele să se usuce complet. Se pare că la Buzău am scăpat în sfârșit de ea, după o luptă dură în care au fost implicați specialiștii de la Direcția Silvică Buzău.