PICTURĂ MURALĂ LA CABINETUL DE ORTOPEDIE ȘI TRAUMATOLOGIE

Pictură murală la Cabinetul de Ortopedie și Traumatologie

Motto: „Artistul dezvăluie omenirii calea spre armonie, contribuie cu talentul său, cu munca sa la cultivarea frumosului, care e menit să dea un impuls pornirilor celor mai nobile ale sufletului.” (George Enescu)

Masterandă a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, la Facultatea de Arte Vizuale și Design, Andreea Zaleschi este o tânără talentată, sensibilă  și extrem de ambiţioasă care s-a implicat în mai multe proiecte de voluntariat. În anul 2019, Andreea s-a implicat, ca voluntar, în Proiectul „Spitale Color”, donând Spitalului Judeţean șase tablouri pictate de ea, lucrări care decorează acum secții și holuri ale Spitalului Județean de Urgență Buzău.

În anul 2020, Andreea Zaleschi, alături de o colegă de facultate, Andreea Zabulic, au participat la un  proiect de voluntariat prin care s-a dorit  înfrumuseţarea Secţiei de Pediatrie. Pereţii saloanelor au fost „animaţi” cu personaje din basme și desene animate, atât de îndrăgite de către micuții pacienți. 10 voluntari, coordonați de  Andreea, au pictat pereţii saloanelor cu personaje de poveste. După finalizarea acestui proiect de suflet, Andreea a promis că va face același lucru la cabinetul de Ortopedie și Traumatologie, din Ambulatoriul de Specialitate.

După doi ani marcați de pandemia de Covid-19, perioadă în care accesul în spital a fost restricționat, Andreea a reușit, în sfârșit, să ducă la bun sfârșit proiectul. De data aceasta, ea a lucrat alături de Mihaela Filip, o tânără talentată care a răspuns pozitiv la inițiativa Andreei, aceea de a aduce un strop de culoare și emoție cabinetului de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate.

Referitor la semnificaţia picturii, Andreea Zaleschi ne-a explicat: „Așa cum obișnuiesc în lucrările mele din ultimii ani, este vorba despre conexiunea dintre artă și medicină. Actul medical tinde spre Perfecțiune prin exactitatea și meticulozitatea cu care este executat. În artă, oamenii încercau să imite natura, fiindcă natura era divină prin excelență, ideea fiind cumva din Antichitate, de la Platon încoace, chiar Homer. Din vremuri ancestrale, dacă stau bine și mă gândesc, toate popoarele Antichității: grecii, romanii și până în prezent tot încearcă să atingă o formă de Perfecțiune sau să se izbăvească prin artă, deși nu poți ajunge la un consens sau numitor comun. Perfecțiunea e greu de atins în artă… Însă de aici am plecat, ilustrând natura și vietățile sale (în pictura murală, pasărea) ca pe o metaforă a vieții ce prinde contur în jurul unor oase ce se vindecă cu ajutorul medicilor, al personalului medical (indirect acest detaliu în imagine – frunzele, ramurile înflorind, se împletesc și se dezvoltă pornind de la și în jurul oaselor). Am ales un manechin, fără să personalizez ilustrația, dorindu-mi ca atenția să se centreze pe domeniul medical, având în vedere că spațiul în care am realizat lucrarea este cabinetul de ortopedie. Am ales metafore care se acordă cu primăvara: înflorirea, înverzirea, natura care se transformă pentru a transpune în desen vindecarea unui traumatism. Mulțumesc pentru încredere, dar și pentru oportunitatea de a realiza acest proiect de voluntariat tuturor celor din Spitalul Județean Buzău, conducerii, precum și secției de Ortopedie și Traumatologie !”

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, precum și personalul Secției de Ortopedie și Traumatologie, aduc mulțumiri celor două tinere pentru efortul depus. Prin această pictură, a fost adus un plus de culoare, sensibilitate și emoție. Ne dorim ca acest proiect să nu se oprească aici, ci să continue la Spitalul Județean de Urgență Buzău.

Compartiment Relații Publice,
Adriana Bunilă