5 MAI – ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MOAŞELOR

Ziua mondială pentru igiena mâinilor

5 mai - Ziua Internaţională a Moaşelor ~ Ziua mondială pentru igiena mâinilor

Astăzi, 5 mai, în întreaga lume se celebrează Ziua Internaţională a moaşelor şi Ziua mondială pentru igiena mâinilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor (C.I.M) conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. Anul acesta se va sărbători cea de-a 100-a aniversare a Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor şi realizările asociaţiilor membre din întreaga lume. Profesia de moaşă este caracterizată ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile în vremuri străvechi. Este una din cele mai vechi profesii.

Pe această cale dorim să transmitem la multi ani tuturor moaşelor şi să le mulţumim pentru dedicarea cu care îşi exercită profesia !

Tot astăzi se celebrează şi „Ziua mondială pentru igiena mâinilor”. Campania mondială „Save Lives: Clean Your Hands”, lansată în 2009 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S) şi marcată de atunci în fiecare an la 5 mai (Ziua mondială a igienei mâinilor), îşi propune să menţină promovarea globală, vizibilitatea şi permanentizarea igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii, dar şi să mobilizeze populaţia pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor în întreaga lume.

În fiecare an, campania „Save Lives: Clean Your Hands” îşi propune să facă progrese cu privire la importanţa igienei mâinilor în îngrijirea sănătăţii. O.M.S solicită implicarea tuturor factorilor în vederea unei sănătăţi mai bune pentru persoanele de toate vârstele, a accesului la servicii esenţiale de sănătate de calitate, la medicamente şi vaccinuri esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi accesibile pentru toţi. Prevenirea şi controlul infecţiilor, inclusiv igiena mâinilor, sunt esenţiale şi au un impact demonstrat asupra calităţii îngrijirii şi siguranţei pacienţilor la toate nivelurile sistemului de sănătate.

Tema din 2022 a Zilei mondiale pentru igiena mâinilor este „Unite for safety: clean your hands” / „Uniţi pentru siguranţă: curăţaţi-vă mâinile”, fiind axată pe recunoaşterea faptului că putem contribui la climatul de siguranţă şi calitate al unei unităţi sanitare prin igiena mâinilor, dar şi a faptului că o cultură puternică a calităţii şi siguranţei va încuraja oamenii să-şi păstreze mâinile curate.

Totodată, scopul campaniei este de a demonstra că igiena mâinilor este soluţia pentru reducerea infecţiilor asociate îngrijirii medicale şi pentru siguranţa pacientului. Susţinerea eforturilor de îmbunătăţire a siguranţei pacienţilor necesită acţiuni dedicate şi inovaţii, ambele fiind acum mai importante decât oricând.

O.M.S. atrage atenţia că igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acţiuni de reducere a răspândirii agenţilor patogeni şi de prevenire a infecţiilor.