DESPRE PANDEMIE, EMPATIE ŞI LUCRUL ÎN ECHIPĂ

Interviu cu dr. Adrian Zoican, medic şef secţia U.P.U.-SMURD

Dr. Adrian Zoican 7 aprilie 2022

Născut pe data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, şeful secţiei U.P.U.-SMURD, dr. Adrian Zoican, a oferit un interviu în care povestește despre perioada dificilă, din timpul pandemiei de COVID‑19, cu situații limită și provocări, despre lucrul în echipă și empatie.

Alături de cadrele medicale aflate în secțiile de Terapie Intensivă, Pneumologie, Boli Infecţioase, greul pandemiei de COVID‑19 a căzut și pe angajații care lucrează în Unitățile de Primiri Urgențe (U.P.U.). La nivelul Spitalului Județean de Urgență (S.J.U.) Buzău, alături de echipa managerială, angajații U.P.U.-SMURD au avut de gestionat situații critice, atunci când foarte mulţi pacienţi infectați cu Sars-CoV-2 s-au prezentat la spital. În tot acest timp, cadrele U.P.U. au rezolvat și urgențele non-Covid.

Conducerea spitalului și cadrele medicale din U.P.U. au avut o altă sarcină dificilă, în vârful valurilor pandemice: găsirea de locuri în secțiile A.T.I. pentru pacienții aflați în stare gravă.

Vă prezentăm interviul cu șeful secției U.P.U.-SMURD:

Au trecut doi ani de la debutul pandemiei, pentru secţia U.P.U.-SMURD a fost o perioadă extrem de grea. Ce a însemnat această perioadă pentru dvs. şi colegii dvs.?

Dr. Adrian Zoican: „A însemnat o perioadă de angajament, o concentrare a resurselor la nivel maxim, un efort deosebit depus de întrega echipă și de spital, pentru că tot ceea ce ține de U.P.U., tot ce se întâmpla în U.P.U. era în strânsă legătură cu celelalte secții ale spitalului, fiind de altfel un efort general. Atunci a ieșit în evidență faptul că tot ceea ce se prezintă la U.P.U. și nevoile societății legate de servicile medicale de urgențe, trebuie să găsească un răspuns, un feedback din partea spitalului, al celorlalte secții din spital, pentru că actul medical este un act complex care include, de la investigații, tratament în urgență, după aceea internare și efortul medicilor din celelalte secții ale spitalului, care au ca finalitate însănătoșirea bolnavului.

Pandemia, pe noi, nu ne-a găsit nepregătiți, pentru că noi, practic, fiind urgentiști știm să răspundem tuturor provocărilor din sănătate, cel puțin cele legate de medicina de urgență, și trebuie să ne adaptăm cerințelor impuse de momentul respectiv. Ceea ce a fost deosebit a fost faptul că a durat foarte mult această pandemie, și durează în continuare, și a necesitat ca acest efort al angajaților U.P.U.-SMURD să fie pe o perioadă mai îndelungată. Noi, în situații excepționale, intervenim, există planul alb al spitalului, unde secția U.P.U.-SMURD are un rol aparte, când se mobilizează toți lucrătorii, dar din cauza duratei foarte lungi a acestor evenimente, a trebuit să depunem niște eforturi deosebite, pentru că, pe de o parte, au fost și lucrători din U.P.U. care s-au îmbolnăvit și au avut nevoie de concedii medicale, pe de altă parte a trebuit să facem angajări pentru că a trebuit să avem forțe proaspete. Vreau să mulțumesc acestor oameni care au venit alături de noi în aceste momente delicate, oameni care merită tot respectul și toată considerația. Noi nu vom uita niciodată ce a însemnat această pandemie. În urma tuturor evenimentelor, s-au stabilit niște relații de colaborare și, într-adevăr, medicina de urgență este privită acum un pic altfel față de cum era privită înainte de pandemie.

V-aţi aşteptat ca pandemia să aibă o asemenea amploare?

Dr. Adrian Zoican: „Nu ne-am gândit la început. Mai ales în valul patru al pandemiei, a fost un număr foarte mare de prezentări. Pe lângă numărul mare de pacienți, complexitatea cazurilor a fost diferită. Dar, împreună cu toate instituțiile statului, cu D.S.P. Buzău, împreună cu conducerea spitalului, am depus eforturi deosebite să ne adaptăm nevoilor impuse de moment și astfel să ajutăm oamenii aflați în suferință.

Ce a fost diferit în cele cinci valuri pandemice care s-au succedat?

Dr. Adrian Zoican: „În primul rând, primele valuri noi nu le-am resimțit pentru că debutul pandemiei a fost în altă parte a globului și noi doar ne-am pregătit, adică am avut un pic de timp ca să ne gândim, am avut și exemplul altor țări, dacă vă amintiți dumneavoastră. La noi, pandemia a ajuns după ce a fost în Italia și deja acolo a avut o incidență foarte mare și am putut învăța puțin de la ei. Au fost echipe ale U.P.U.-SMURD din țară care s-au deplasat acolo și au colaborat foarte bine cu lucrătorii medicali din Italia și ne-au transmis foarte multe informații. Aici, Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.) a avut un rol foarte important, pentru că prin acel schimb de experiență, practic ne-a pregătit și pe noi, dincolo de faptul că organizau și videoconferințe la care invitau și lucrători medicali din Italia și ne explicau despre ce este vorba.

Numărul cazurilor confirmate cu virusul Sars-CoV-2 pare că este în scădere. Cât de aglomerată este secţia U.P.U.-SMURD la acest moment?

Dr. Adrian Zoican: „Dacă vă referiți la numărul de prezentări ale pacienților cu simptomatologie specifică Sars-CoV-2, într-adevăr avem prezentări dar nu foarte multe. În schimb, a crescut numărul de prezentări ale pacienților cu patologii cronice care se fereau înainte să vină la spital sau se adresau în privat și acum au reînceput să se adreseze spitalului. Avem un număr mare de prezentări comparativ cu cel de dinaintea pandemiei. Adică, numărul de prezentări va reveni dacă nu la numărul inițial de la debutul sau de la sfârșitul perioadei de dinaintea pandemiei, eu cred că se va depăși numărul, undeva la 80.000 de prezentări, cam aceasta ar fi estimarea mea pe anul acesta.

Cât de importantă este empatia în actul medical, mai exact în relația medic-pacient?

Dr. Adrian Zoican: „Medicina, și mă refer aici la meseria ca atare, își are originile de când e lumea și cu asta s-a și pornit, de la sentimentul, nevoia, de a ajuta aproapele. Este clar că dincolo de pregătirea profesională a unui medic sau a unui asistent medical, care stă la baza activității în domeniul medical, contează foarte mult comunicarea. Și dacă omul acela care are un necaz și vine și îți spune tot ce are pe suflet și tu poți să îl faci să îți transmită ceea ce simte, deja jumătate din afecțiune este vindecată!”.

Compartiment Relaţii Publice,
Adriana Bunilă