Fundația Comunitară Buzău anunță cele 6 echipe câștigătoare din cadrul Fondului Științescu Buzău ediția 1.0

COMUNICAT DE PRESĂ

6 proiecte dedicate educației STEAM din județul Buzău vor fi finanțate prin Fondul Științescu Buzău ediția 1.0

Buzău, 30 martie 2022. Fundația Comunitară Buzău anunță cele 6 echipe câștigătoare din cadrul Fondului Științescu Buzău ediția 1.0, program dedicat inițiativelor educaționale în domeniul STEAM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Arte, Matematică)

Valoarea totală a finanțărilor acordate celor 6 proiecte câștigătoare este de 127.287 de lei.

Printre inițiativele finanțate prin program se numără un laborator de astronomie, un spațiu educațional dedicat radioștiinței,  un mini-parc științific și o seră tehnologizată.

Finanțările sunt acordate pe bază de concurs, precedat de sesiuni online de mentorare și întâlniri de feedback individual oferite de echipa Fundației Comunitare Buzău, la care au participat cei interesați să aplice la program. În urma concursului au fost selectate 6 proiecte finaliste care vor pune în practică idei noi în domeniile științelor, tehnologiei, ingineriei și matematicii.

  • Mini-parc STEM, Asociația de Părinți „PROȘCOALA 11 Buzău”

Această inițiativă vine în completarea activităților desfășurate în cadrul clubului de robotică al școlii, prin amenajarea unui spațiu exterior în care vor fi amplasate instrumente științifice interactive, astfel astronomia, fizica și matematica se vor îmbina, ilustrând diverse fenomene științifice.

  • AstroLab Bisoca, Grup de inițiativă „AstroLab Bisoca”

Proiectul își propune să creeze primul centru de descoperire a tainelor astronomiei, unde copiii pot să studia tainele universului. Aici vor avea parte de proiectări ale boltei cerești însoțite de explicații despre sistemul stelar, informații utile pentru a starni curiozitatea de a descoperi mai multe despre ceea ce ne înconjoară dincolo de Terra.

  • Pași mici de copii către o agricultură sustenabilă, Grup de inițiativă „ITeachers”

Prin intermediul acestui proiect se încurajează promovarea științei și tehnologiei în rândul elevilor, prin atragerea acestora în activități din domeniul STEAM, folosind tehnologii ale viitorului: design 3D, imprimare 3D, automatizare pe baza plăcilor Arduino.

  • Biochimia organismului uman, Asociația Părinților „Sprijiniți Școala”

În cadrul proiectului se vor realiza activități interactive, interdisciplinare prin care elevii vor descoperi importanța apei și a substanțelor chimice ce intră în alcătuirea organismului uman. Vor fi realizate dezbateri pe numeroase teme: dovezi despre apariția vieții, biochimia la nivel celular, structura și importanța acizilor nucleici.

  • Școala SMART- Laboratorul de Științe, Asociația de Părinți „Etalon”

Fiecare copil care va păși pragul laboratorului de științe va putea explora multitudinea de lumi pe care le creează știința. Va putea să pătrundă în lumea micro cu ajutorul microscoapelor, să exploreze interiorul Pământului sau interiorul corpului omenesc ori să zboare către stele cu minunata tehnologie a realității virtuale.

  • RADIOȘTIINȚA 2.0, Grup de inițiativă „RADIOȘTIINȚA 2.0”

Copiii și tinerii vor experimenta știința aplicată cu ajutorul radioamatorismului. Proiectul își propune crearea unui spațiu educațional și aplicarea în practică a fenomenelor ce însoțesc interacțiunea între oameni folosind undele radio. 

Selecția finală a proiectelor a fost realizată de către un juriu dedicat, format din specialiști în domenii legate de temele Fondului, împreună cu un membru din Consiliul Director al Fundației Comunitare Buzău.  

O cronică a Fondului Științescu Buzău ediția 1.0, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități pot fi accesate pe pagina web a programului https://buzau.stiintescu.ro/  , pe pagina de Facebook Fondul Științescu Buzău și a Fundației Comunitare Buzău.

Fondul Științescu Buzău ediția 1.0 este finanțat de Fundația Româno-Americană (RAF), coordonat de Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) și implementat de Fundația Comunitară Buzău (FCBZ), cu sprijinul sponsorilor locali: GreenWEEE INTERNATIONAL, GRUPUL CONSTAM, SLY NUTRIȚIA, PANOSOL POWER, UNIMEC, ALCHIM PRO EXPERT, SOMACO, DASHA, DADA COMAPEL.

Fondul Științescu este o mișcare națională de reenergizare a educației STEAM, care îi încurajează pe cei pasionați să devină mentori și să le arate copiilor – prin experiment, activități practice și joc – acea latură a disciplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale.

Romanian-American Foundation este finanțatorul strategic național al programului. Misiunea Fundației Româno-Americane este promovarea şi consolidarea condiţiilor necesare unei economii de piaţă sustenabile şi unei societăţi democratice care să asigure accesul la oportunităţi pentru toate segmentele populaţiei din România. Viziunea organizației este cea a unei societăți prospere, implicate și cu spirit antreprenorial, o societate compusă din cetățeni care se comportă cu responsabilitate. Romanian-American Foundation susține proiecte, idei şi organizaţii care pot avea un impact substanţial în comunităţi şi care au un potenţial ridicat de creştere şi replicare.

Federația Fundațiile Comunitare din România a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 7000 de proiecte și 51 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent mai bine de 55% din populația României are acces la o fundație comunitară și rețeaua este în continuă creștere.

Fundația Comunitară Buzău este o organizație care construiește fonduri, programe, și finanțări ce conectează oameni cu inițiativă, idei și resurse din județul Buzău. În 3 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii, organizații naționale și donatori individuali și am finanțat 17 organizații. Scopul Fundației Comunitare este să dezvolte resursele locale și să susțină transformarea județului Buzău într-un loc mai bun pentru noi și copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii importante de interes comun precum educație, sănătate și mediu înconjurător. Fundația Comunitară Buzău este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din România și peste 2 000 în întreaga lume.