ELEVII COLEGIULUI ECONOMIC BUZĂU AU DISCUTAT DESPRE OBIECTIVELE DE DEZVOLTARE DURABILĂ (ODD) ALE AGENDEI 2030 IN PONTEVEDRA/ SPANIA

Comunicat de presă

ELEVII COLEGIULUI ECONOMIC BUZĂU AU DISCUTAT DESPRE OBIECTIVELE DE DEZVOLTARE DURABILĂ (ODD) ALE AGENDEI 2030 IN PONTEVEDRA/ SPANIA

Proiectul Erasmus + KA2: SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future/ 2020-1-ES01-KA229-082689_4

Finantator: Comisia Europeana – Programul Erasmus +

In perioada  13- 20 martie 2022 a avut loc la Pontevedra, Spania prima activitate de predare și învățare din cadrul proiectului  ” SEED- Sustainability and citizenship: the Education Challenge for the future ”, proiect derulat de Colegiul Economic Buzău  in parteneriat cu IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/Portugalia, IX Liceum Ogólnokształcące Z Oddziałami Dwujęzycznymi W Rzeszowie/ Rzeszów/Polonia, 2nd Peiramatiko Gymnasio Athinon/ Athens/Grecia.

La reuniune au participat 5 elevi și 3 profesori şi obiectivele urmărite au fost legate de detalierea obiectivelor dezvoltării durabile.

Proiectul, abordat într-o perspectivă multidisciplinară, dorește să evidențieze o serie de opțiuni profesionale care se pot potrivi diferitelor nevoi, competențe și interese ale elevilor, atingând astfel majoritatea problemelor.

Vrem ca ei să cunoască:

  • Propriul lor habitat, resursele sale și amenințările care se apropie, astfel încât să poată dezvolta un comportament ecologic, o preocupare cu privire la biodiversitate, disputele de mediu și politicile locale.
  • Propria lor cultură: o cunoaștere tradițională a practicilor productive durabile și a utilizărilor lingvistice asociate acestor practici.
  • Modele noi de afacere, contactarea inițiativelor de afaceri locale, moduri de cooperare inovatoare, exemple de bune practici în utilizarea rațională a resurselor și / sau contribuția la beneficiile sociale.

            Cele 5 zile ale întâlnirii au fost bogate în activități care mai de care mai interesante.Obiectivele proiectului au fost urmărite pe parcursul activităților.

            Săptămâna a început cu întâlnirea tuturor participanților , cuvântul de deschidere al directorului și vizitarea școlii. A urmat un atelier care a prilejuit o mai bună cunoaștere a elevilor care au lucrat în echipe internaționale pentru a descoperi obiectivele dezvoltării durabile. Au urmat prezentările pregătite de elevi cu privire la un arbore tipic țării din care fac parte și discuții pe baza asemănărilor și deosebirilor identificate.

            Pentru a identifica exemple de bună practică cu privire la programe de mediu ce pot fi aplicate la nivelul comunității, elevii și profesorii au fost invitați la Primăria Pontevedra. Aici au participat la o comunicare cu privire la ” PO2Effect”, un program de mediu ce este implementat de primăria Pontevedra de 23 de ani. Drept urmare traficul în zona centrală a orașului s-a îmbunătățit, se circulă foarte mult pe jos sau pe biciclete și calitatea vieții locuitorilor a crescut semnificativ.

Elevii au conștientizat importanța utilizării surselor de energie verde în urma vizitei la Universitatea din Vigo, facultatea de Silvicultură unde au asistat la o prelegere cu privire la rolul pe care lemnul îl are tot mai mult în construcțiile de locuințe.Bioconstrucțiile bazate pe lemn reprezintă un viitor mai sustenabil din toate punctele de vedere.

Elevii au identificat practici locale tradiționale de producție caracterizate prin durabilitatea lor în urma participării la un atelier de cules scoici pe insula Arousa.

Vizite la agenți economici au permis elevilor să ia în considerare posibilitățile economice eficiente care să le permită să înfrunte viitorul cu speranță. Astfel am vizitat ”Fogar de Santiso”, un restaurant durabil. Este o afacere de familie, dezvoltată pe parcursul a 27 de ani. Toate produsele sunt fie natural, ecologice, obținute de pe cele 10 hectare deținute fie profin din comerțul echitabil.În prezent compania deține 6 restaurante, o firmă de catering și asigură locuri de muncă unui număr de 90 de persoane. Mobilierul, construcțiile sunt realizare din materiale reciclate. Meniul cuprinde feluri tradiționale Galiciei.

O altă companie vizitată a fost ”Hifas da Terra” care se ocupă cu cercetarea ciupercilor și a beneficiilor aduse de acestea sănătății. Compania se ocupă cu prepararea de medicamente, suplimente alimentare, cosmetic pe bază de ciuperci și are filial în mai multe țări ale lumii( printre care și România).

Elevii și profesorii au participat împreună la o acțiune de împădurire în zona Santiago de Compostella. Au fost plantați peste 100 de stejari, simbolul regiunii autonome Galicia. Activitatea de împădurire a fost urmată de o vizită la cel mai bătrân stejar din zonă ” carballo de Conxo” aflat în ultima rămășiță a pădurii care se întindea în secolul trecut pe o suprafață mare în zonă.Din cei 1000 de stejari existenți în secolul trecut au mai rămas 40, martori ai unui trecut glorios.

O altă activitate interesantă a fost atelierul în care elevii au realizat obiecte decorative din material reciclate.

Un punct de atracție l-a constituit vizita la grădina organică a Școlii de Turism și Alimentație Publică Carlos Oroza, unde participanții au fost invitați la un adevărat festin de 5 stele pregătit de elevii și profesorii gazdă.

Și nu trebuie să uităm de ”Piața Vintage” în care elevii au schimbat articole de îmbrăcăminte dându-le o nouă viață și un viitor durabil.

Nu au lipsit vizitele culturale ( catedrala din Santiago de Compostella, orașul vechi Pontevedra, ), discuțiile informale, festivitatea de final unde am fost încântați de cântece tradiționale din Galicia.

Ne-am întors acasă mai ”verzi”, cu idei noi despre cum putem acționa în școală și în comunitate pentru o dezvoltare mai durabilă.

La această mobilitate au participat elevii: Arsenie Eliza, Adam Livia, Badea Georgiana, Enache Nicoleta, Ilie Ionuț însoţiţi de doamna director Burducea Geta și 2 cadre didactice: prof. Poștovei Cătălina și Enuș Adina.

Impresii ale elevilor noștri:

Ilie Ionuț: Pentru mine mobilitatea in Spania a fost o experienta minunata deaorece am putut vedea diferente educationale, faptul ca copii sunt mult mai deschisi unii cu altii decat la noi in Romania si m-a impresionat desfasurarea traficului,educatia oamenilor si amenajarea locurilor turistice.

Adam Livia: Această mobilitate a fost o experiență unică pe care aș trăi-o din nou cu mare plăcere. Pontevedra este un oraș impresionant, având o istorie bogată și o structură interesantă. Există puține orașe unde poți vedea atât de mulți oameni pe stradă și atât de puține mașini. Peisajele zonei au fost minunate iar oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte de treabă. Nu o să uit vreodată această călătorie. 

Badea Georgiana: Pontevedra este un oras cu o istorie bogata prezenta in centrul istoric si un peisaj superb.
Nu este vorba doar de peisaj și de istoria acestui oraș, este vorba despre tradițiile lor, despre locuitorii din zona respectiva, despre cât de bine te simți în această țară.
Eu am locuit în Madrid 14 ani, în Pontevedra am mers acum pentru prima oară și pot spume foarte sincer ca as repeta această experiență de 100 de ori.

Enache Nicoleta: Pentru mine personal,mobilitatea din Spania a însemnat cea mai frumoasă experiență de până acum.Am învățat foarte multe lucruri noi,am legat prietenii frumoase,am vizitat foarte multe locuri,am încercat lucruri noi,pe scurt este o experienta de ținut minte.

Poștovei Cătălina