Succes înregistrat de Janina Nectara în campania „Femei pe Bancnote”

BNR a prezentat oficial noua bancnotă de 20 de lei, care va fi pusă în circulație din 1 decembrie. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu. Evenimentul este rezultatul unei campanii inițiate de buzoianca Janina Nectara, care, printr-un efort uriaș, a reușit să transpună în practică o idee nobilă, aceea ca și femeile să fie reprezentate pe bancnotele unui stat.

Noua bancnotă, prezentată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, răspunde interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.

Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe. În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin.

“Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societățîi, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, au transmis reprezentanții BNR.

Succes înregistrat de campania „Femei pe Bancnote”

De remarcat că întreaga campanie “Femei pe Bancnote” s-a bucurat de susținerea a numeroase personalități și instituții culturale, care au militat împreună cu inițiatoarea pentru același deziderat.

“Pentru România, campania “Femei pe Bancnote” a fost un adevărat fenomen, reușind să reunească sub aceeași voce  o ligă remarcabilă de jurnaliști, artiști, publicații din toată țara, universități, muzee, spitale, institute de cercetare ale Academiei Române, Patriarhia Română și, într-un final, însăși Banca Națională a României. De aceea, această campanie este de neprețuit”, a declarat Janina Nectara.

Propunerea de a o afișa pe Ecaterina Teodoroiu pe o bancnotă a fost înaintată de Janina Nectara guvernatorului BNR, într-o scrisoare deschisă, însoțită de o petiție semnată de zeci de mii de susținători.