Janina Nectara, un proiect de suflet realizat

Banca Națională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei. Este vorba despre o bancnotă în valoare de 20 de lei care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, eroină în Primul Război Mondial.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Corina Crețu.

Europarlamentarul Corina Creţu a comunicat că, în foarte scurt timp, vom avea prima femeie pe bani româneşti. „Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării”, a scris politicianul pe pagina sa de Facebook.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu”, scrie Corina Crețu pe pagina sa de socializare.

În acest context, Consiliul de Administrație al BNR consideră că promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim, „de promovare a personalităților feminine”, care a găsit o largă susținere în societatea românească.

BNR a răspuns pozitiv şi în trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

”Femei pe bacnote” este un proiect promovat la nivel național și internațional, de râmniceanca Jeanina Nectara, care pe 24 iulie 2019, scria pe pagina sa de socializare:

”Tradiția Băncii Naționale a României de promotor al progresului trebuie să continue! Mândria că #BNR a fost printre primele bănci centrale din lume – a șaisprezecea în ordinea înființării din cele 200 de pe mapamond – trebuie să continue cu alte premiere și exemple de pionierat! Noi, românii, am avut o bancă națională înaintea multor state, pe care, astăzi, le privim cu admirație pentru evoluția financiară și, mai ales, socio-culturală, precum Japonia, SUA, Elveția. Toate aceste națiuni au luat deja decizia de a afișa femei pe bancnote. E timpul ca #BancaNaționalăARomâniei să ne facă din nou mândri! E timpul ca Banca Națională să facă un profund act cultural, aliniind bancnotele naționale la valorile viitorului, care sunt cele de egalitate de șansă și de meritocrație.Drept urmare, am trimis o scrisoare deschisă 📩 Guvernatorului Băncii Naționale a României, #MugurIsărescu, pentru a-l felicita pentru noul mandat și a-i reaminti că avem o datorie de onoare față de femeile care au scris istoria acestei țări! E timpul să o plătim!”