Expoziția „Armata Română în Războiul cel Mare” la Muzeul Județean Buzău

Expoziția „Armata Română în Războiul cel Mare” la Muzeul Județean Buzău

La 18 august 2021, Divizia 2 Infanterie „Getica” aniversează 105 ani de la intrarea României în războiul pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului românesc. Evenimentul este un prilej de promovare a simbolurilor şi a tradiţiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoţională.

În acest context, Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a române, organizează o serie de activități pentru evocarea faptelor de arme și omagierea sacrificiului suprem al înaintașilor, care au plătit cu sânge pentru renașterea României.

Astfel, marți, 3 august, la Muzeul Județean Buzău, în prezența prefectului județului Buzău, Silviu Iordache, comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, a directorului Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, a directorului Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, locotenent-colonel Radu Riti, dar și a unor militari activi și în rezervă din garnizoana Buzău, a avut loc vernisajul expoziţiei „Armata Română în Războiul cel Mare”.

În cadrul activității, participanților le-au fost prezentate de către istoricul Sorin Turturică, muzeograf din cadrul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, piese de armament, echipament, uniforme ale militarilor Armatei României din Primul Război Mondial, atunci când ostaşul român nu a precupeţit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei.

Tot în cadrul expoziției au fost expuse documente și obiecte aparținând mareșalului Alexandru Averescu aflate în patrimoniul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, cele mai multe dintre acestea intrând în patrimonial muzeului la înființarea instituției sau în perioada imediat următoare.

Expoziția poate fi vizitată până în luna ianuarie, publicul putând admira și tunica personală cu grad de mareșal a mareșalului Alexandru Averescu și de asemenea un săculeț primit de mareșal cu pământ îmbibat cu sângele eroilor din toate bătăliile purtate de Armata României în Primul Război Mondial donat de Asociația „Generația de Foc” constituită din veterani de război.

Expozitia prezintă și ordine și medalii românești din timpul Primului Război Mondial din care amintim: Ordinul „Steaua României”, Ordinul „Coroana României”, precum şi Medaliile „Virtutea Militară de Război” şi „Bărbăţie şi Credinţă”.

Eroismul ostașilor români în luptele din Primul Război Mondial mai poate fi vizualizat și pe cele 17 panouri unde sunt reprezentate fotografii din istoria participării Armatei României la Campania din 1916 și 1917.

Mai sunt expuse obiecte de artă aparținând unor sculptori celebri ai vremii din care amintim: două statuete – „Aruncătorul de grenadă” și „Soldat român săpând-şi adăpostul individual 1916-1918” realizate de sculptorul Oscar Han, precum și bustul generalului de corp de armată Alexandru Averescu, lucrare aparținând sculptorului Oscar Späthe.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE