Prefectul Buzăului a lansat ECO-GHIDUL ”Tu ce vrei să lași în urmă”?

160.000 de exemplare au ajuns în casele buzoienilor

Prefectul Buzăului, Silviu Iordache, a inițiat la nivelul județului Buzău o amplă campanie de informare și conștientizare privind colectarea selectivă a deșeurilor, dar și o acțiune de ecologizare a tuturor zonelor vulnerabile la poluare din întregul județ. Prin editarea ECO-GHIDULUI ” Tu ce vrei să lași în urmă”, prefectul a stabilit reguli clare ce trebuiesc adoptate de cetățeni la colectarea selectivă a deșeurilor.

La acțiune participă toți primarii din județul Buzău, care sunt convocați pe zone, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, Carmen Ichim, reprezentanți ai instituțiilor statului și reprezentanți ai societăților de salubrizare implicate în gestionarea deșeurilor pe raza județului Buzău.

”Una din principalele ținte pe care le am ca prefect este să ameliorez problema de mediu. Sunt frustrat ca individ de cât gunoi este pe marginea drumului, la marginea pădurilor, cât gunoi este în albii de râuri, se aruncă efectiv aiurea și atunci am zis ,,Hai să începem o acțiune de conștientizare, dar în același timp și o acțiune de amendare acolo unde nu funcționează educația. Am început de la primari, pentru că ei au responsabilitățile de salubrizare, în comune sau în municipii sau în orașe. Atunci când începi să colectezi gunoiul corect începi să ai niște costuri și costurile trebuie să le transferi celor de la care iei gunoiul și devii nepopular atunci când vii să-i ceri omului bani. Cumva trebuie să-i scoți din paradigma asta, ori nu-l ridică și-i lasă pe oameni să-l arunce aiurea ori îl ridică, dar nu cer oamenilor bani pe gunoi și ajung să plătească din bugetul local al primăriei bani pentru subvenționarea gunoiului oamenilor. În loc să le facă grădinițe, școli, străzi, șanțuri.

Încă suntem la stadiul în care facem discuții cu primarii. Practic, cum funcționăm acum: chem aici câte 10-15 primari, ei sunt grupați pe zone, astfel încât să discut cu ei și posibilitatea asocierii, pentru că pe partea de gunoi ai multe obligații, ai gunoiul din demolări, moloz din demolări, ar trebui să ai o rampă specială unde ar trebui să duci acest moloz, ai biodegradabile, pentru care ai nevoie de o unitate specială unde să tratezi biodegradabilele, ai D.E.E.E.-uri, (deșeuri electronice), pe care ar trebui să le strângi într-un anume timp și-apoi să le depozitezi și să ți le preia cineva, ai aceste reciclabile, plastic, hârtie, sticlă, iarăși unde e mai simplu să te asociezi, să faci o treabă funcțională. Probabil gunoiul de grajd, unde iarăși ai nevoie de platforme speciale”, a declarat prefectul Buzăului în exclusivitate pentru REVISTA VERDE.

Citiți mai mult în REVISTA VERDE – ediție print, de săptămâna viitoare!