Peter Wohlleben: ”Pădurile seculare ale României au o valoare inestimabilă și trebuie protejate fără întârziere!”

Cunoscutul silvicultor german Peter Wohlleben, autorul bestseller-ului „Viața secretă a copacilor” (editura Publica), vizitează la invitația Greenpeace o pădure virgină din România, precum și Pădurea Băneasa din proximitatea Bucureștiului.
Pădurile sunt profesia lui, iar munca printre arbori, viața lui: Peter Wohlleben, silvicultorul care a surprins o lume întreagă cu volumul „Viața secretă a copacilor” vine în România pentru a vizita alături de activiștii Greenpeace o pădure virgină din Munții Făgăraș, introdusă oficial în Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România și protejată strict prin eforturile organizației de mediu.

Peter Wohlleben va descoperi apoi alături de jurnaliști și cititori prin Băneasa, pădure de protecție a Bucureștiului aflată în plin proces de exploatare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă 50 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, Uniunea Europeană 26. Locuitorii Bucureștiului au 9, cu mult sub capitala vecină Viena, care are 120.

Bariera Verde, campania Greenpeace pentru o Rețea Națională de Păduri de Protecție

Dispariția pădurilor și a perdelelor forestiere din zonele de câmpie amenință siguranța națională. În următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă. Modelările climatologilor indică, într-un scenariu moderat, că peste 11 milioane de români vor fi afectați de creșterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă și deșertificare.

Pentru a preîntâmpina cele mai grave efecte ale deșertificării, Greenpeace România a lansat recent Bariera Verde, o campanie pentru crearea unei Rețele Naționale de Păduri de Protecție, soluția naturală împotriva secetei și a fenomenelor meteo extreme. Peste 100.000 de oameni au semnat deja petiția pe www.barieraverde.ro.