Conferință Green Report despre implementarea Directivei europene privind produsele din plastic de unică folosință – SUP

Ministrul Tánczos Barna și secretarul de stat Raul Pop au participat, astăzi, la conferința Green Report despre implementarea Directivei europene privind produsele din plastic de unică folosință – SUP.

✅ Plasticul de unică folosință afectează ecosistemele din ape și sufocă zonele naturale din România, fiind ușor transportat de râuri în toate regiunile rurale și urbane.

⚠️ Reprezintă 85% din deșeurile de pe plajele din UE.✅Directiva SUP a fost adoptată în 2019 și este directiva care interzice mai multe tipuri de plastic de unică folosință. Face parte din strategia pentru economie circulară și urmează a fi transpusă de statele membre.⛔ UE vrea să interzică produse (bețigașe, tacâmuri, căni, pahare, farfurii, bețe de baloane), dar și să reducă plasticul de unică folosință în general.✅ SUP aduce și cerințe speciale pentru producători precum includerea a minim 25% de plastic reciclat în PET-uri sau acoperirea costurilor campaniilor de informare și conștientizare.🗓 Avem deadline până în iulie 2021 să transpunem directiva și să scăpăm în curând de plasticul de unică folosință.👍 Este încurajator că există pe piață alternative sustenabile pentru multe dintre aceste produse, iar consumatorii sunt doritori să le adopte. ℹ Directiva reiterează principiul „poluatorul plătește” și răspunderea extinsă producătorului.