
Emil BOC: Până în 2026 toată flota CTP va fi ”verde”.
Flota de mijloace de transport în comun a Companiei de Transport Public (CTP) Cluj va fi în integralitate verde până în 2026, fără autobuze cu combustibil tradițional, scrie stiridecluj.ro.
”Jumătate din flota mijloacelor de transport în comun este nepoluantă în Cluj-Napoca. Obiectivul este ca până în 2026 tot ce este pe raza municipiului și în 2028 în zona metropolitană să devină verde prin achiziționarea de autobuze cu hidrogen… Îl felicit pe Ovidiu Cîmpeanu că a avut curaj, eu am fost mai reținut, dar trebuie combinată varianta autobuzelor electrice cu cele cu hidrogen, pentru că acestea sunt sursele și energia viitorului. De aici va veni. Avem parteneri de la Universitatea Tehnică cu care conlucram.
Avem autobuzul autonom, care va fi pe străzile Clujului în curând. Linia zero va fi asigurată de acest autobuz autonom, o linie verde în interiorul centrului istoric, până la urmă și care va da o altă șansă de mobilitate”, a spus primarul Emil Boc la dezbaterea privind mobilitatea pentru aceeași stiridecluj.ro.
Ce este autobuzul cu hidrogen?
Acest autobuz este complet autonom și circulă deja pe străzile din Belgia. Pentru a putea face o demonstrație și în România a fost adusă o stație de alimentare din Franța, întrucât la noi în țară nu există încă o astfel de tehnologie.
În ultimii 10 ani, au fost vândute 108 astfel de autobuze în Europa și Statele Unite. Primul a costat în jur de 1,5 milioane de euro. Acum se lucrează deja la cea de-a treia generație de autobuze cu hidrogen, iar prețul a ajuns să fie comparabil cu cele pe benzină sau diesel.
Avem hidrogen, luăm oxigenul din aer şi prin intermediul unui rezervor de captare, producem electricitatea folosită pentru a conduce autobuzul. Este vorba de o autonomie totală, în comparaţie cu autobuzul electric. Poţi merge peste 300 de km, spune Geert van Hecke, director de vânzări pentru transportul public VanHool NV
Practic autobuzului i se face plinul dimineața cu hidrogen în doar 7 minute și poate funcționa o zi întreagă fără alimentare, indiferent de anotimp. Nu produce dioxid de carbon şi nici alte emisii, deci, în principiu, ajută la curăţarea aerului şi ajută municipalităţile să îşi atingă obiectivul de purificare a aerului, precizează Bart Biebuyck, director executiv Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking.
Mor 400.000 de oameni anual în întreaga Uniune Europeană din cauza poluării, iar noi avem orașe foarte aglomerate. La Cluj, avem 21 de autobuze electrice în circulație, din iulie vom avea 42 și am venit să trag cu ochiul la tehnologia viitorului, spune Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Regiunea de NV.
În Germania, există deja stații de alimentare cu hidrogen și pentru autoturisme. Un plin durează doar 3 minute și poți parcurge 700 de km. Uniunea Europeană dă bani pentru dezvoltarea transportului nepoluant în orașe.
sursa: stiri.tvr