Gata cu jaful din păduri! Avem SUMAL!

Guvernul României a aprobat Hotărârea pentru aprobarea normelor tehnice de funcționare ale Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL.

Acest demers reprezintă elementul cheie pentru operaționalizarea noului #SUMAL, cel mai important instrument pe care îl vom avea la dispoziție în lupta noastră cu tăierile ilegale de pădure. Actul normativ stabilește regulile de funcționare ale SUMAL 2.0, devenite obligatorii pentru întreaga industrie a lemnului.

Cu noul SUMAL vom putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz.

SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.

Cu aceste funcții, dar și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante.