Ce se întâmplă dacă stârpim foaia grasă? Se înmulțesc insectele!

Primul material interesant și adevărat, postat de Ministerul Mediului, după vâltoarea de evenimente în care s-a verificat calitatea aerului, s-au inventariat și înmulțit pădurile virgine, s-au inventat sisteme de supraveghere a hoților de lemne și s-au făcut proiecte de limitare a schimbărilor climatice. Ministrul Mediului a înțeles să se întoarcă la natură. Să se oprească un pic și să intre în armonie cu natura. Să învețe să asculte, că aici, în mijlocul naturii, poate înțelege secretul vieții.

Ce se întâmplă dacă stârpim foaia grasă? Se înmulțesc insectele!

Floarea din Retezat care vânează insecte

Îi place să crească și să înflorească prin pajiști umede și mlaștini din etajul montan până în zona alpină.
Numele ei este Pinguicula vulgaris. Poporul i-a dat un nume mai ușor de pronunțat: foaie grasă, fiind o descriere directă, fără menajamente, a frunzelor sale pitice și cărnoase, groase.
Pe aceste frunze, Pinguicula vulgaris are glande care secretă o substanță lipicioasă. Aceasta este momeala pentru insectele care, păcălite și de miros, sunt imediat luate prizoniere și, spre nenorocul lor, digerate cu ajutorul acestor enzime.
Pe scurt, Pinguicula vulgaris este o plantă carnivoră. Iar exemplarele din imagine au fost „vânate” cu aparatul de fotografiat, zilele acestea, printre reprizele de ploaie, de colegele noastre Claudia Dănău (biolog) și Lenuța Bogdan (ranger) în Parcul Național Retezat, prin zona turbăriilor ( acestea se întâlnesc în zona lacurilor glaciare, pe văi și pe versanți, în vecinătatea pâraielor).

Foaia grasă înflorește de la sfârșitul primăverii până în iulie. Mâncatul insectelor nu este, totuși, singurul lucru pe care îl face… Foaia grasă este cunoscută de foarte mult timp în medicina populară, fiind folosită în tratarea a diverse afecțiuni.

PS. În curând veți mai afla povestea și altor plante minunate și rare din Retezat și nu numai.

Ce se întâmplă dacă tăiem pădurile? Avem inundații!