500 de milioane de lei pentru industria de reciclare

Blue hydraulic Clow Crane used for picking up scrap metal at recycling yard

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a organizat o sesiune de consultare în vederea elaborării ghidului de finanțare aferent schemei de ajutor de stat regional pentru investiții în industria de reciclare♻️.

Acest proiect are ca scop reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra mediului și, în același timp, reducerea consumului de resurse primare.

Mircea Fechet, Secretar de Stat MMAP:

”Prin această sesiune de consultare ne propunem să identificăm nevoile reale de finanțare ale industriei de reciclare din România, astfel încât noul program să devină un instrument eficient de sprijin al agenților economici din acest sector. Este prima întâlnire pe care o avem cu industria pe acest subiect și, cu siguranță, vor urma și altele în viitorul apropiat. Le mulțumesc pentru participare tuturor celor care au acceptat invitația noastră”

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de lei, iar sumele se vor asigura din bugetul Fondului pentru Mediu, din Programul privind gestionarea deșeurilor. Numărul maxim de beneficiari (atât întreprinderi mari, cât și întreprinderi mici și mijlocii) estimat în cadrul schemei este de 100, calculat la o valoare medie a finanțării de 5 milioane de lei.

Prin această schemă vom acorda finanțare nerambursabilă pentru efectuarea de investiții necesare realizării de instalații noi pentru sortarea, tratarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor în vederea obținerii de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare, ceea ce va contribui la îmbunătățirea protecției mediului prin reducerea efectelor negative ale deșeurilor asupra acestuia, dezvoltarea economică și reducerea consumului de resurse primare.