România, condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru poluarea din București

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat joi România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din București, potrivit minutei de ședință.

România a fost trimisă în judecată de Comisia Europeană, care a cerut constatarea eșecului în îndeplinirea obligațiilor asumate prin tratatul de aderare. Mai precis, Comisia Europeană reclamă că valorile – limită pentru concentrațiile de PM10 (pulberi fine cu efecte nocive asupra sistemului respirator) au fost depășite sistematic și persistent în București din 2007 și până în 2014 inclusiv.

În decizia CJUE nu este stabilită o amendă ce ar trebui plătită de România pentru încălcarea tratatului și legislației europene privind calitatea aerului, ci doar obligația de a le respecta.

În ianuarie, ministrul Mediului avertiza că România riscă să plătească amenzi între 100.000 și 400.000 din cauza poluării din București, în procedura de infringement pe mediu a Comisiei Europene.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat astăzi decizia de condamnare a României pentru depășirile constante de PM10 din București.

Ministrul Costel Alexe:

“România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție după ce Primăria Capitalei nu a reușit să reducă poluarea cu PM10 în București. O țară întreagă condamnată pentru o administrație iresponsabilă! Acesta este rezultatul după câțiva ani de dialog cu Comisia Europeană.

Comisia a fost răbdătoare cu noi și în acest subiect! A așteptat în câțiva ani ca Primăria București să aprobe un Plan de reducere a poluantului PM10. Apoi, după ce Primăria Capitalei a reușit să finalizeze Planul, a așteptat să-l vadă aplicat și capabil să țină sub control concentrațiile de PM10.

Din păcate, măsurile implementate până la momentul sesizării Curții nu au adus o îmbunătățire a situației din București – aceasta fiind una dintre concluziile Curții. Era previzibil verdictul de astăzi al Curții! Era previzibil de când Curtea a refuzat apărarea orală a României în faza finală a procesului.

Apoi, era de așteptat și pentru că, și acum când vorbim, există încă în Planul Primăriei măsuri cu grad de implementare zero și cu termene de finalizare expirate de un an: bandă specială pentru transportul în comun, piste de biciclete care să lege toate zonele Bucureștiului, infrastructură rutieră și multe altele.

Condamnarea Curții Europene de Justiție de astăzi este motivată de: nerespectarea în mod sistematic și constant de către Primăria București a valorilor limită anuale pentru concentrațiile de PM10 din București, dar și pentru lipsa de intervenție punctuală în zilele cu creșteri, intervenții care să scurteze perioada de timp a depășirilor de PM10.

PM10 a fost depășit în București inclusiv în perioada stării de urgență. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis Primăriei Capitalei 16 avertizări de depășiri de PM 10 de la începutul anului, dintre care 7 doar în perioada stării de urgență. Nicio avertizare a noastră nu a fost urmată de măsuri imediate ale Primăriei pentru reducerea poluantului și scurtarea timpului în care acesta a stat în atmosferă în concentrații depășite. Asta în condițiile în care, doar salubrizarea eficientă a străzilor din București ar fi fost o măsură care ne-ar fi salvat de la condamnare.

Însă, salubrizarea Bucureștiului, una dintre măsurile din PICA este îndeplinită doar în procent 41% de față de angajamentele din Planul Primăriei București, la care face referiri Curtea Europeană de Justiție. Am aplicat amenzi de la începutul anului pentru neîndeplinirea măsurilor din PICA. Am amendat inclusiv Primarul General al Capitalei în nume propriu pentru că potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea Planului de care depinde România în această condamnare.

Cerem Primăriei București un plan de urgență pe termen scurt. Cerem ceea ce am cerut de acum câteva luni și nu am primit nici astăzi: o strategie a Primăriei pe care o va aplica pentru a închide cât mai curând această cauză.

Din fericire, deocamdată, hotărârea Curții nu prevede sancțiuni. Bucureștenii sunt feriți de costuri mai mari de viață care să acopere o amenda produsă Bucureștiului de Primăria Capitalei.

Însă Primăria București trebuie să implementeze imediat măsuri care să pună capăt încălcării Directivei Europene. Decizia de astăzi nu prevede un termen până la care PMB trebuie să se conformeze hotărârii condamnării.

Toată lumea trebuie să știe că dacă PMB nu ține sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanșa o nouă procedură de infringement care poate costa, de data asta. Pentru cauza României, suma forfetară minimă care poate fi propusă este peste 1,6 mil de euro, iar penalitățile pe zi pot varia de la circa 2000 euro, până la 120.000 de euro pe zi.

Cred că din ziua de astăzi trebuie să înțelegem trei lucruri importante:

✔️ Curtea Europeană de Justiție confirmă boala aerului din București;

✔️ O întreaga țară poate suferi financiar din cauza unei singure administrații: Primăria Capitalei;

✔️ Primăria Capitalei trebuie să vină urgent cu o strategie pe termen scurt care să însănătoșească aerul și să pună capăt încălcării Directivei Europene.“