Măsuri de intervenție ale ANAR pentru degajarea masei de alunecare din albia râului Azuga

Astăzi, 11 aprilie 2020, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Ervin Molnar, însoțit de reprezentanți din cadrul ANAR, Administrației Bazinale de Apă (ABA) Buzău – Ialomița și Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Prahova, s-a deplasat în teren, în vederea luării măsurilor pentru asigurarea scurgerii apei râului Azuga.

Reamintim că, în seara zilei de 10 aprilie 2020 s-a produs o alunecare masivă de teren în localitatea Azuga, județul Prahova. 

Această alunecare de teren a obturat albia cursului de apă Azuga, existând riscul blocării albiei și înregistrării de inundații.

Echipele Administrației Naționale „Apele Române” s-au deplasat în teren, iar directorul SGA Prahova aflat la fața locului a evaluat situația existentă și, după consultarea cu directorul general al ANAR, a stabilit primele măsuri de intervenție în regim de urgență.

Din primele informații, situația se prezintă astfel:
Alunecarea de versant pe malul stâng al râului Azuga a obturat albia pe o lungime de 70-80 metri și are o înălțime de aproximativ 3 metri.

Localizarea alunecării este în zona străzii Umbroasa, la circa 3 km aval de secțiunea Stația Hidrometrică Azuga, care este situată în dreptul pârtiei Sorica. Alunecarea a ajuns până la casele de pe malul drept, locuitorii acestora fiind deja evacuați. Masa alunecării conține și material lemnos din fondul forestier de pe versantul care a alunecat. 



Măsuri de intervenție pentru asigurarea unei secțiuni minime de scurgere:
SGA Prahova a deplasat în zonă, pe amplasament, excavatorul cu braț lung  și s-a început operațiunea de degajare a masei de alunecare din albia râului Azuga.

În acest moment s-a creat o cale de scurgere pe drumul paralel cu albia râului Azuga.

Totodată, reprezentanții administratorului pădurii se află în zonă pentru degajarea masei lemnoase.

Cauzele exacte ale alunecării vor putea fi stabilite de către experți, în baza unui studiu și a unei expertize, la solicitarea proprietarului de teren.

A.N.    „Apele Române” nu are atribuții privind gestionarea alunecărilor de teren. Reprezentanții ANAR intervin conform atribuțiilor, ca administrator al albiei minore a cursului de apă Azuga, pentru asigurarea scurgerii apei și evitarea formării unei acumulări în spatele volumului de ebulment al alunecarii,  cu risc de producere de inundații a obiectivelor socio- economice din aval.