Prefectura Buzău: Buletin Informativ

1 APRILIE 2020

Astăzi, 1 aprilie, situația epidemiologică la nivelul județului Buzău se prezintă astfel: 263 de persoane se află în carantină și 4044 de persoane sunt izolate la domiciliu. Menționăm că starea de sănătate a persoanelor aflate în carantină sau în izolare este bună și nu prezintă simptome specifice coronavirusului.

În ultimele 24 de ore, pe raza judeţului Buzău au fost angrenaţi în activităţi specifice 291 de polițiști, peste 100 de jandarmi, 259 de polițiști locali și 56 de militari din cadrul MApN.

Peste 100 de jandarmi buzoieni, alături de colegii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești au executat pe raza județului atât misiuni specifice, cât și misiuni pentru asigurarea respectării măsurilor instituite în contextul stării de urgență. Astfel de misiuni vor fi executate zilnic la nivel județean pentru a-i face pe buzoieni să conștientizeze pericolul la care se expun prin nerespectarea măsurilor impuse de starea de urgență.

Aceștia au asigurat atât transporturile care doar au tranzitat județul Buzău, precum și cele cu persoane duse către centrele de carantină instituite la nivel județean. Jandarmi angrenați în misiuni atât independent, cât și in sistem integrat pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu și a prevederilor ordonanțelor militare, au aplicat în ultimele 24 de ore,  12 sancțiuni în valoare totală de 11.800 lei.

Totodată, structurile IPJ Buzău, împreună cu polițiștii locali, au continuat activitățile de control la persoanele aflate în izolare la domiciliu, ocazie cu care au fost verificate 1868 de persoane. Cu această ocazie, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea izolării la domiciliu, în valoare totală de 16.000 de lei. De asemenea, au fost aplicate 259 de sancțiuni contravenționale privind nerespectarea prevederilor din OM nr. 2/2020 și din OM nr. 3/2020, în valoare totală de peste 432.000 de lei.

Ieri, 31 martie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial al României Ordonanța de urgență prin care sunt majorate amenzile pentru nerespectarea regimului stării de asediu și regimului stării de urgență. Astfel, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanțele militare au crescut și au următoarele valori: minim 2.000 lei și maxim 20.000 lei, față de minim 100 și maxim 5000 de lei, cât erau până acum. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele militare a crescut de la 1.000 de lei cât era până acum, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de mii de lei. Aceste sancțiuni vor putea fi aplicate începând de mâine, 2 aprilie 2020.

În plus, au fost introduse și sancțiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

– confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

– interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

– suspendarea temporară a activității;

– desființarea unor lucrări;

– refacerea unor amenajări.

Măsurile complementarede sancțiune vor fi aplicate în funcție de natura și gravitatea faptei.

INFORMAȚII UTILE PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ!

Cese întâmplă cu rovinieta în perioada stării de urgență?

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) transmite că:

❗Valabilitatea rovinietei nu se prelungește automat în perioada stării de urgență.

✔ Rovinieta poate fi achiziționată online, contactless și fără timp petrecut la cozi

✔ EchipaScala Assistance (https://www.roviniete.ro/) lucrează în continuare, la distanță

Aici puteți citi întregul comunicat: https://www.roviniete.ro/ro/Comunicat-De-Presa/142

***Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

CancelariaPrefectului