Ministrul Mediului: Buzăul este un veritabil exemplu de bună practică, implementând de câțiva ani colectarea selectivă atât în zona de case, cât și la blocuri

Cu un comisar-șef la Garda de Mediu cu principii juste și un comportament profesional impecabil, cu un primar care se implică total în gestionarea problemei deșeurilor la nivelul municipiului Buzău și un manager destoinic la o societate de salubrizare, Buzăul a ajuns un exemplu de urmat pentru întreaga țară în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. O spune ministrul Mediului, Costel Alexe, care a vrut să vadă pe teren realizările din acest domeniu. Se pare că a fost impresionat și după vizita inopinată în Buzău a postat un material mai mult decât încurajator pe pagina sa de socializare.

”Când ești cu mult sub țintele asumate faci 2 lucruri: te uiți să vezi cum au putut alte țări să își îmbunătățească cifra, dar te intereseză și cum au reușit ”ai tăi”, din România să implementeze sisteme eficiente de colectare selectivă, reușite ce contribuie ulterior la creșterea gradului de reciclare și implementarea unei economii circulare eficiente.

În timp ce sectoare din București au 3% grad de colectare selectivă, iar capitala are doar 9%, Buzăul este un veritabil exemplu de bună practică, implementând de câțiva ani colectarea selectivă atât în zona de case, cât și la blocuri.

Am vizitat punctul de lucru și stația de sortare al RER Buzău, operatorul de salubritate al județului și întradevăr, după ani de muncă de informare pentru conștientizarea populației, încep să apară efectele pozitive.

Gradul de colectare selectivă pe fracții la case este foarte ridicat, în timp ce în zona de blocuri încep să apară îmbunătățiri semnificative.

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune ca în propria gospodărie fiecare persoană să arunce separat deşeurile care trebuie reciclate. Oamenii trebuie să strângă într-un recipient fracţia umedă (resturile biodegradabile şi mizeriile imposibil de valorificat) și separat de fracţia uscată (deşeurile care pot fi materii prime pentru noi obiecte).

În această a doua categorie intră pungile de hârtie, ziarele, hârtiile utilizate la imprimante şi copiatoare, revistele, cataloagele şi pliantele, cutiile de la aparatele electrocasnice ori de la produse precum detergenţi şi cosmetice, borcanele, recipientele produselor alimentare şi băuturilor, cutiile de conserve, foliile din aluminiu, caserolele şi orice alte obiecte din plastic şi din polistiren, ambalajele de tip folie, pungile din nylon etc.

Avem numeroase exemple de bună practică în țară! În loc să aruncăm materie primă prețioasă la groapa de gunoi și să depozităm ceea ce alții plătesc ca să aibă, putem crește rapid gradul de colectare separată și industria reciclatoare să își extragă materia primă din deșeurile reciclabile autohtone!”, scrie Costel Alexe.

#FaptePentruMediu #RespectPentruOameni