Prefectura Buzău: Buletin Informativ

BULETIN INFORMATIV

24 Martie 2020

La data de 24 martie, în județul Buzău se află în carantină 69 de persoane, iar pentru alte 2770 de persoane a fost luată măsura izolării la domiciliu. La nivelul județului Buzău, capacitatea de carantinare a fost extinsă, astfel existând un total de peste 300 de (potențiale) locuri pentru persoanele în cazul cărora este necesară această măsura.

Pentru verificarea respectării regimului impus persoanelor aflate în izolare la domiciliu ca măsură de prevenire și limitare a răspândirii infecției cu coronavirus, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică și Poliția Locală efectuează zilnic activități de verificare a persoanelor aflate în izolare. Aceste structuri acționează atât în echipe mixte, cât și separat pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență. În ultimele 24 de ore, au fost verificate 1385 de persoane aflate în izolare și au fost aplicate 56 de sancţiuni contravenţionale cu privire la nerespectarea măsurii de izolare la domiciliu, pentru nerespectarea prevederilor legate de circulația cetățenilor în grupuri mai mari de 3 persoane care nu fac parte din aceeași familie și pentru nerespectarea reglementărilor care privesc restricțiile de circulație în intervalul 22.00-06.00. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de peste 75.000 lei.

Situația persoanelor aflate în izolare la domiciliu este adusă zilnic la cunoștința reprezentanților unităților administrativ- teritoriale pentru ca acestea să poată aplica, la rândul lor, măsuri de verificare și de sprijin a persoanelor izolate.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat noile norme de testare pentru coronavirus, recomandate de Centrul European de Control al Bolilor. Prioritizarea testării, în ordine descrescătoare a importanței, este următoarea:

Categoria de pacienți   Testare imediată Recomandare  internare Testare ulterioară și externare
1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională         DA Izolare în spital dacă rezultatul este pozitiv 2 teste negative la interval de 24 de ore, din momentul în care medicul curant consideră că evoluția clinică a pacientului permite externarea
2. Contacți simptomatici ai cazurilor confirmate   DA Izolare în spital dacă rezultatul este pozitiv Idem
3. Personal medico-sanitar simptomatic DA Izolare în spital dacă rezultatul este pozitiv Idem
4. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele   DA Internarea peste noapte face parte din definiția de caz SARI. Rămâne in izolare în spital dacă rezultatul este pozitiv. Idem
5. Persoane instituționalizate simptomatice   DA Izolare în spital dacă rezultatul este pozitiv Idem

Testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate.

2.  Categorii de persoane care NU fac obiectul testării:

 Categoria de persoane   Testare  Recomandare Testare ulterioară 
  Contacți asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar   NU Auto-izolare la domiciliu     14 zile de la ultimul contact La apariția simptomatologiei   în decurs de  14 zile de la ultimul contact
Persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internațională       NU Carantină, respectiv autoizolare la domiciliu 14 zile de la data intrării în România La apariția simptomatologiei în decurs de  14 zile de la data intrării în România
  • Document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile

Subliniem faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor Covid- 19, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

***Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Cancelaria Prefectului