Discursul ministrului Costel Alexe la Conferința climatică globală COP25

Reprezentantul României la segmentul înalt al Conferniței climatice globale COP25, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a susținut, în plenul lucrărilor, poziția națională a țării noastre. Redăm, mai jos, discursul demnitarului român:

Domnule președinte, stimați delegați,

Sunt onorat să ma adresez dumneavoastră astăzi. Vă rog să-mi permiteți să mulțumesc Guvernului Republicii Chile pentru eforturile depuse pentru organizarea acestei Conferințe a Părților. De asemenea, îmi exprim recunoștința, atât pentru sprijinul acordat în timp util Președinției chiliene de către Regatul Spaniei, cât și orașului Madrid pentru ospitalitatea excelentă. Anul trecut, la COP24, Părțile au ajuns la un rezultat bun, fiind de acord cu un set de reguli care să facă Acordul de la Paris operațional. În sesiunea precedentă a Conferinței Organismelor Subsidiare ale UNFCCC, din iunie anul curent, de la Bonn, pe durata Președinției Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, am obținut progrese substanțiale în numeroase puncte de pe agendă. Totuși, Articolul 6 rămâne deschis chiar și acum, acesta fiind un instrument important pentru atingerea obiectivului nostru de atenuare, dacă se păstrează, în același timp, integritatea mediului. Noi credem că putem avansa și obține un progres substanțial.Am înregistrat însă progrese în ceea ce privește dezbaterile referitoare la Cadrul de transparență, revizuirea Mecanismului Internațional Varșovia pentru pierderi și daune, consolidarea capacității, sau îmbunătățirea utilizării cu eficiență și transparență a bugetului Secretariatului UNFCCC. Am venit aici, la Madrid, cu speranțe puternice că progresele înregistrate la Bonn vor conduce la un acord cu privire la Articolul 6, precum și la alte puncte aflate pe ordinea de zi a acestei sesiuni a Conferinței Părților asupra Schimbărilor Climatice – COP25. De asemenea, am auzit vocile tinerei generații, care solicită acțiuni climatice imediate pe baza recomandărilor științifice. Romania susține obiectivul european ambițios de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.Aș dori să vă informez că România își continuă tendința de decuplare a creșterii economice de emisiile de gaze cu efect de seră. În 2020, țara noastră va finaliza Strategia pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în conformitate cu angajamentele noastre la nivelul UE .Dar suntem conștienți că acest lucru nu este suficient. Și suntem hotărâți să facem tot posibilul pentru a implica toate părțile interesate, actorii publici și privați, toată societatea civilă, pentru a transforma în mod fundamental România într-o economie neutră din punct de vedere climatic, asigurând în același timp că această tranziție este corectă și echilibrată din punct de vedere social.

Stimați colegi,

Am venit aici, la Madrid, gata să vedem că acordul de la Paris începe să se îndrepte spre implementare și ca setul de reguli de la Katowice să fie finalizat. Am auzit ce au spus oamenii de știință, dar acum trebuie să fim pregătiți să înfruntăm adevărul: este momentul să acționăm decisiv, coerent și cu transparență deplină.

Vă mulțumesc!