Măsuri extreme împotriva pestei porcine africane

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Buzău s-a întrunit în data de 6 august 2019, la solicitarea prefectului Carmen Ichim, pentru adoptarea planului de măsuri necesare după apariția, în ultimele zile, a 5 cazuri de pestă porcină africană în satul Mărgineanu (com. Mihăilești).

În cadrul ședinței, conducerea DSVSA Buzău a atras atenția și asupra situației alarmante din satul Căldărăști (Pogoanele), unde numărul focarelor de PPA la porcii domestici a ajuns la 10 în mai puțin de 3 săptămâni.

Autoritățile buzoiene reamintesc tuturor cetățenilor faptul că, pentru suinele achiziționate fără documente legale, nu vor primi despăgubiri în caz că animalele mor ca urmare a contaminării cu PPA sau sunt ucise preventiv pentru stoparea epidemiei.

Prevederea este valabilă și în cazul proprietarilor de porci care nu anunță imediat autoritățile sanitar-veterinare locale sau județene cazurile de îmbolnăvire la animalele din gospodărie, zădărnicind astfel eforturile de prevenire a extinderii pestei porcine africane.

De asemenea, potrivit legislației în vigoare, cei care încalcă deliberat restricțiile privind transportul și circulația porcilor vii sau a subproduselor din carne de porc în zonele de protecție și supraveghere instituite de autorități riscă să răspundă penal pentru faptele lor.

În acest moment, în județul Buzău se înregistrează 23 de focare de PPA la porcii domestici și 21 de cazuri la porcii mistreți.